Skip to content

‘RUSIJA REGRUTIRA KOMANDOSE IZ Afganistana za borbu u Ukrajini’

Rusija navodno regrutira članove komandosa afganistanske nacionalne vojske za borbu u Ukrajini, izvještava Foreign Policy.

OVO SU komandosi koje su obučavali američke i britanske oružane snage i koje su Sjedinjene Države i zapadni saveznici napustili kada je zemlja pala u ruke talibana prošle godine.

Komandosi kažu da su kontaktirani s ponudama da se pridruže ruskoj vojsci u borbi u Ukrajini.

Višestruki afganistanski vojni i sigurnosni izvori kažu da bi snage lakog pješaštva obučene od strane SAD-a, koje su se gotovo 20 godina borile uz američke i druge savezničke specijalne snage, mogle napraviti razliku koja je Rusiji potrebna na ukrajinskom bojištu.

Prema FP-u, 20.000 do 30.000 afganistanskih komandosa ostalo je kad su Sjedinjene Države ustupile Afganistan talibanima u kolovozu 2021. Samo je nekoliko stotina viših časnika evakuirano prije raspada republike. Dok su tisuće ljudi pobjegle u susjedne zemlje nakon što su talibani lοvili i pοgubljivali suradnike srušene vlade, mnogo ih je ostalo u Afganistanu, skrivajući se.

Afganistanske specijalne postrojbe u srpnju 2021. Foto: AP / Sky News

Sjedinjene Države potrošile su gotovo 90 milijardi dolara na izgradnju ‘Afganistanskih nacionalnih obrambenih’ i sigurnosnih snaga. Iako su snage predale zemlju talibanima u roku od nekoliko tjedana, komandosi su uvijek bili visoko cijenjeni jer su ih školovali američki mornarički SEAL-ovi i britanska posebna zračna služba.

Simbol pirovog uspjeha komandosa bila je bitka kod Dawlat Abada, gdje se jedinica afganistanskih komandosa borila protiv talibana čekajući pojačanje i zalihe koje nikada nisu stigle u lipnju 2021. Bojnik obučen u SAD-u koji je vodio jedinicu, Sohrab Azimi, postao je nacionalni heroj kada je otkriveno da je imao samo tri dana odmora nakon što se borio 50 dana bez prekida prije nego što je krenuo u svoju posljednju bitku.

Sada su BEZ POSLA I BEZ NADE, mnogi komandosi još uvijek čekaju preseljenje u Sjedinjene Države ili Britaniju.

Bivši visoki afganistanski sigurnosni dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da bi njihova integracija u rusku vojsku “bila preokret” na ukrajinskom ratištu.

Još jedan bivši dužnosnik, koji je također bio afganistanski komandos, rekao je kako vjeruje da Wagner stoji iza ruskog regrutiranja afganistanskih specijalnih snaga. “Kažem vam [regruteri] su Wagner Group. Okupljaju ljude sa svih strana. Jedini subjekt koji regrutira strane trupe [za Rusiju] je Wagnerova grupa, a ne njihova vojska.”

Vijesti o pokušajima novačenja izazvale su uzbunu u bivšim vojnim i sigurnosnim krugovima Afganistana, navodi publikacija.

Članovi su rekli da bi do 10.000 bivših komandosa moglo biti podložno ruskim ponudama.

Kao što je rekao drugi vojni izvor: “ONI nemaju zemlju, nemaju posao, nemaju budućnost. Nemaju što izgubiti.”

“Nije teško”, dodao je. “Čekaju posao za 3 do 4 dolara dnevno u Pakistanu ili Iranu ili 10 dolara dnevno u Turskoj, a ako Wagner ili bilo koje druge obavještajne službe dođu nekom tipu i ponude 1000 dolara da opet bude borben čovjek, neće odbiti to. A ako nađeš jednog tipa za regrutiranje, on može dobiti pola svoje stare jedinice da se pridruži jer su kao braća—i vrlo brzo ćeš dobiti cijeli vod.”

UMJESTO DA IM POMOGNU u bijegu od talibanskih odreda smrti, Sjedinjene Države i njihovi saveznici uglavnom su pobjegli.

Njihova ranjivost na novačenje od strane zemalja koje su neprijateljski raspoložene prema Sjedinjenim Državama istaknuta je u izvješću zastupnika Michaela McCaula o prošlogodišnjem debaklu evakuacije. Govoreći o obavještajnim sredstvima Sjedinjenih Država —koja uključuju afganistanske komandose—rekao je da bi oni “potencijalno mogli predstavljati rizik za sigurnost SAD-a ako budu prisiljeni ili uključeni u suradnju s protivnikom, uključujući međunarodne terοrističke skupine kao što je [Islamska država-Khorasan ] ili državni akteri poput Kine, Rusije i Irana.”

“JAKO smo razočarani. 18 godina, rame uz rame, obavljali smo οpasne poslove s američkim, britanskim i norveškim konzultantima. Sada se skrivam. Patim svake sekunde”, rekao je 35-godišnji bivši komandos iz Afganistana.

Bivši kapetan komandosa koji se skriva u Afganistanu rekao je da je pomogao nizu bivših kolega da se povežu s uredom za novačenje u Teheranu. Regruti su avionima prebačeni iz Afganistana u Iran, a potom u Rusiju, rekao je. Nije jasno što se zatim dogodilo: “Kada prihvate ponudu Rusije, telefoni osoblja komandosa su isključeni. Nastupaju vrlo tajno”, rekao je bivši kapetan koji tvrdi da on nije prihvatio ponudu iz Rusije jer je smatra neprijateljem Afganistana.

Drugi komandos koji se borio zajedno s britanskim specijalnim snagama rekao je da je pobjegao u Iran kako bi pobjegao od talibanskih odreda smrti i sada se brine da će ga iranska pοlicija uhititi. Oba komandosa rekla su da se žele preseliti u Britaniju, ali nemaju pojma kako kontaktirati vlasti i zatražiti zaštitu.

“BORILI SMO SE protiv zakletih neprijatelja Afganistana skoro 20 godina, diljem zemlje, s visokim moralom, na strani Britanije i Sjedinjenih Država”, rekao je afganistanski kapetan. “Sada se skrivamo kao zatvorenici.”

Poruke o regrutiranju koje je vidio Foreign Policy: “Svatko tko bi želio ići u Rusiju s boljim tretmanom i dobrim resursima: molim da mi pošalje svoje ime, ime oca i svoj vojni čin”, stoji u poruci. Od primatelja se traži da pomognu regrutirati druge članove svojih jedinica. Afganistanska televizija izvijestila je da ponude uključuju i rusko državljanstvo.