Skip to content

RUSIJA ŠALJE zaplijenjeno američko oružje iz Ukrajine u Iran DA STVORE SLIČNO oružje – CNN

Rusija je zaplijenila dio američkog oružja koje je isporučeno Ukrajini, javlja CNN pozivajući se na izvore u Pentagonu. Prema njihovim riječima, uzorke zarobljenog oružja Rusi su zatim poslali u Iran kako bi na njihovoj osnovi pokušali stvoriti slično oružje.

Napominje se da su među prenesenim uzorcima protutenkovski sustavi Javelin i MANPADS.

Nije jasno je li Iran uspješno izvršio obrnuti inženjering bilo kojeg američkog oružja zaplijenjenog u Ukrajini, ali Teheran je pokazao veliku stručnost u razvoju sustava oružja temeljenog na američkoj opremi zarobljenoj u prošlosti, navodi se u članku.

Ključno oružje u iranskom inventaru, protutenkovska navođena raketa Toophan, napravljena je obrnutim inženjeringom iz američke rakete BGM-71 TOW 1970-ih. Iranci su 2011. također presreli bespilotnu letjelicu američke proizvodnje, Lockheed Martin RQ-170 “Sentinel”, i obrnutim inženjeringom je napravili novu bespilotnu letjelicu koja je ušla u izraelski zračni prostor 2018. prije nego što je oborena.

Iran je u prošlosti pokazao sposobnost obrnutog inženjeringa američkog oružja“, rekao je Jonathan Lord, viši suradnik i direktor sigurnosnog programa za Bliski istok pri Centru za novu američku sigurnost.

Napravili su obrnuti inženjering protutenkovske navođene rakete TOW, stvarajući gotovo savršenu repliku koju su nazvali Toophan, i od tada su je proširili Hutijima i Hezbollahu. Iran bi mogao učiniti isto sa Stingerom, koji bi mogao ugroziti i civilno i vojno zrakoplovstvo u cijeloj regiji. Hamas ili Hezbollah mogli bi upotrijebiti obrnuti inženjering Javelin da zaprijete izraelskom tenku Merkava. U rukama iranskih opunomoćenika, ovo oružje predstavlja stvarnu prijetnju izraelskim konvencionalnim vojnim snagama”, rekao je Jonathan , piše CNN.