Skip to content

‘RUSIJA SE NEĆE ZAUSTAVITI, BiH JE SLJEDEĆA!’ Jezive poruke bivšeg ukrajinskog predsjednika

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko upozorio je da Rusija neće zaustaviti svoju ekspanzionističku politiku te da će “nastaviti napadati druge zemlje, poput Bosne i Hercegovine, ne zaustavi li se sada rat u Ukrajini”.

Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju, sad ste vi (BiH) sljedeći‘, rekao je Juščenko u intervjuu koji je u nedjelju objavila bosanskohercegovačka agencija Fena, prenosi Aljazeera.

Ako Evropa želi stabilnost, onda treba da izađe na kraj s Rusijom na isti način kao što je to uradila s nacističkom Njemačkom, smatra Juščenko.

Juščenko je bio predsjednik Ukrajine od 2005. do 2010. godine nakon što je predvodio ‘narančastu revoluciju’ koja je dovela do svrgavanja vlasti.

Kritikovao je ideju da se počne pregovarati s Rusijom

‘Niko se 1942. ili 1943. nije sjetio da kaže Hitleru da pregovaraju. Mir se može postići na dva načina – ili ste pobjednici ili kapitulirate. Birajte‘, poručio je Juščenko.

‘Oni koji su započeli ovaj rat moraju završiti iza rešetaka. Ne želimo izdati 15 miliona Ukrajinaca koji su raseljeni zbog ovog rata’, rekao je Juščenko.

‘140 miliona malih Putina’

Upitan je da li je tokom svog mandata imao priliku susresti se s Putinom te kakav je dojam stekao nakon tih susreta, kao i je li osjetio nekakav pritisak s Putinove strane, Juščenko je kazao da je tokom njihovih susreta svaka diskusija bila veoma taktička.

‘Ali osobi nikad ne treba suditi po onome što priča nego po onome što čini. Ono što je on uradio ni Ηitler nije uradio. Međutim, ovdje se ne radi samo o Putinu nego i o 140 milion malih Putina koji legitimiziraju ono što on čini. Smatram da će Evropa morati provesti nekoliko decenija da zaliječi podjele koje je Rusija uzrokovala’, istakao je on.

Poručio je da ako Evropa želi stabilnost, onda treba da izađe na kraj s Rusijom na isti način kao što je to uradila s nacističkom Njemačkom, mora da im ukaže na značaj demokratije, slobode i morala.