Skip to content

Rusija se priprema Britaniji zabraniti ribolov u Barentsovom moru

  • Rusija priprema zakon o zabrani britanskim ribarima u Barentsovom moru, jednom od najvećih ribolovnih područja za bakalar i vahnju na svijetu.

Vlada Vladimira Putina podržava nacrt zakona koji je podnijelo ministarstvo poljoprivrede prema kojem bi se Rusija povukla iz sporazuma o ribolovu iz sovjetske ere koji je dopuštao britanskim brodovima da rade u moru, navodi Izvestiya, javlja The Independent.

Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo poljoprivrede već su uputili Vladi odgovarajući prijedlog zakona. To proizlazi iz radova dostavljenih Povjerenstvu za zakonodavne aktivnosti Kabineta ministara, koji je održan prošlog ponedjeljka. Izvestiya je pregledala te dokumente. Vlada je poduprla projekt, rekao je izvor u Vladi.

Vlade SSSR-a i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske sklopile su sporazum u maju 1956. godine

Prema dokumentu, Britanija je dobila pravo na ribolov u vodama Barentsovog mora. Sporazum o ribarstvu došao je kao dio usklađenih diplomatskih napora da se ublaže poslijeratne napetosti sa Zapadom, a britanskim je brodovima omogućen lov na plodove mora uz obalu ruskog poluotoka Kola, istočno od rta Kanin Nos, kod otoka Kolguev i malih otoka u Barentsovom moru.

“Otkazivanje sporazuma neće izazvati ozbiljne vanjskopolitičke i gospodarske posljedice za Rusku Federaciju”, naglašava se u vladinim dokumentima. Također napominju da su ruske vlasti spremne poduzeti takav korak nakon što je UK isključio Rusiju iz statusa najpovlaštenije trgovine u mart 2023.

Konkretno, Velika Britanija je uvela dodatnu carinu od 35% na uvoz određene ruske robe u zemlju. To je učinjeno kako bi se “nanijela maksimalna šteta ruskom gospodarstvu uz minimiziranje negativnih posljedica za Veliku Britaniju”, istaknulo je vodstvo ruske države u priopćenju.

“Otkazani sporazum između zemalja pretežno je jednostran i nema sličnih ili razmjernih koristi za Rusiju”, rekao je za Izvestiyu German Zverev, predsjednik Sveruskog udruženja ribara (VARPE).

Posljedice će utjecati samo na drugu stranu sporazuma – Veliku Britaniju ; ona neće moći loviti ribu u Barentsovom moru.

“Prijedlog zakona o raskidu sporazuma o Barentsovom moru, ako bude usvojen u Državnoj dumi, mogao bi postati neka vrsta prvog presedana za otkazivanje sporazuma koji reguliraju suradnju na tržištu hrane. Nacrt zakona očito se uvodi kao dio politike odgovora na antiruske akcije i odluke Londona, uključujući trgovinsko-gospodarsku sferu”.

Prošle godine Sky News je izvijestio da do 40% bakalara i vahnje koji se konzumiraju u Velikoj Britaniji dolazi iz Rusije i ruskog teritorija.