Skip to content

RUSIJA SLUŽBENO UPOZORILA “ZAPAD”

Rusija je službeno upozorila Britaniju u slučaju ukrajinskih udara britanskih projektila na ruski teritorij, Francusku zbog sve ratobornijih izjava francuskog vodstva, a tu je i javna opomena Sjedinjenim Državama zbog ATACMS raketa.

“Odgovor na napade Kijeva na Rusku Federaciju britanskim oružjem mogli bi biti napadi na britanske vojne ciljeve u Ukrajini i izvan nje”, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Britaniju da “razmisli o katastrofalnim posljedicama neprijateljskih koraka Londona i odmah opovrgne Cameronove izjave”.

Podsjetimo, ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je da Ukrajina može napasti područje Ruske Federacije oružjem prebačenim iz Britanije.

“Kao što je ministarstvo primijetilo, Cameronov neprijateljski napad u suprotnosti je s uvjeravanjima Londona da krstareće rakete dugog dometa prebačene u Kijev neće biti korištene za napad na Rusiju. Time se Britanija de facto prepoznala kao strana u sukobu u Ukrajini”, dodali su iz ministarstva.

Danas je britanski veleposlanik Nigel Casey pozvan u rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Britanski diplomat proveo je pola sata u objektu i otišao bez razgovora s novinarima.

Britanski veleposlanik ulazi u zgradu Ruskog Ministarstva vanjskih poslova

Nigel je upozoren da bi odgovor na ukrajinske napade korištenjem britanskog oružja na teritoriju Rusije mogli biti bilo koji britanski vojni objekti i oprema na teritoriju Ukrajine i izvan nje”, naglasili su.

Nakon njega u rusko ministarstvo vanjskih poslova stigao je i francuski veleposlanik zbog sve ratobornijih izjava francuskog vodstva.

Francuski veleposlanik ulazi u zgradu Ruskog Ministarstva vanjskih poslova

“U vezi sa sve ratobornijim izjavama francuskog vodstva i pristiglim informacijama o sve većem angažmanu Francuske u sukobu oko Ukrajine, 6. maja je pozvan u rusko Ministarstvo vanjskih poslova francuski veleposlanik u Moskvi Pierre Levi. Ruska strana iznijela je temeljne ocjene destruktivne i provokativne linije Pariza koja vodi daljnjoj eskalaciji sukoba”, stoji u saopštenju ruskog ministarstva.

“Pokušaji francuskih vlasti da svojim neodgovornim izjavama o mogućem slanju zapadnih vojnih kontingenata u Ukrajinu stvore nekakvu “stratešku nesigurnost” za Rusiju osuđeni na neuspjeh. Ciljevi i zadaci specijalne vojne operacije bit će ostvareni“, poručili su.

Upozorenje SAD-u

Uz britanske i francuske raketne sustave dugog dometa, koji su odavno uočeni u Ukrajini, na ovoj pozadini posebno ističemo one verzije američkih projektila iz obitelji ATACMS, koje su nedavno isporučene Kijevu, a također su sposobne pogađajući ciljeve duboko u ruskom teritoriju.

U isto vrijeme, u nastojanju da povećaju višestruke raketne prijetnje našoj zemlji, Sjedinjene Države su otvoreno i jasno krenule putem postavljanja zemaljskih sustava s projektilima srednjeg i kraćeg dometa (INF), koji su prethodno bili zabranjeni prema INF Ugovora, u raznim regijama svijeta.

Izričito izjavljujemo da kad god i gdje god se pojave kopnene INF rakete američke proizvodnje, zadržavamo pravo odgovoriti na zrcalni način, što će značiti kraj jednostranog ruskog moratorija na raspoređivanje ovih sustava naoružanja.

Ovi i neki drugi postupci država članica sjevernoatlantskog bloka zapravo ukazuju na to da one namjerno vode stvar prema daljnjoj eskalaciji ukrajinske krize prema otvorenom vojnom sukobu zemalja NATO-a i Rusije u sklopu provedbe neprijateljskog kursa, da našoj zemlji nanese “strateški poraz” – napisali su iz ruskog ministarstva na Telegramu.

Zgrada Ruskog Ministarstva vanjskih poslova

Podsjetimo, jutros je rusko Ministarstvo odbrane objavilo da počinje s vježbama upotrebe taktičkog nuklearnog oružja.

“Tokom vježbe bit će proveden niz aktivnosti za uvježbavanje pripreme i upotrebe nestrateškog nuklearnog oružja. Njih će “u bliskoj budućnosti” izvoditi raketne formacije Južnog vojnog okruga (njegov stožer je stožer ruskih trupa koje se bore u Ukrajini), uz sudjelovanje avijacije, kao i mornarice.

Navedeno je da su razlog njihovog održavanja “provokativne izjave pojedinih zapadnih zvaničnika”.