Skip to content

Rusija srušila 32 ukrajinska drona

Deseci bespilotnih letjelica ukrajinskih oružanih snaga oboreni su tokom noći iznad četiri ruske regije. Dronove je presrela zračna odbrana iznad ruskih oblasti Brjansk, Orjol i Kursk, u blizini ukrajinske granice, te iznad Moskovske oblasti, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinski napad dronovima uslijedio je nakon niza ruskih napada širom Ukrajine. Kijev je saopštio da je to “jedan od najvećih raketnih napada na ukrajinske gradove i sela” od februara 2022. godine.

Oštećene kuće i infrastruktura

Ministarstvo dodaje da je protuzračna odbrana “osujetila pokušaj Kijeva da izvede teroristički napad”.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgoroda, potvrdio je da je u tom napadu oštećeno i 10 kuća te da je štetu pretrpjela i vodovodna infrastruktura.

Aleksander Bogomaz , guverner Brjanska, saopštio je da je iznad njegove oblasti srušeno šest dronova te da je “spriječen još jedan ukrajinski teroristički napad”. U tom napadu nije bilo žrtava, prenosi Hina.

Osim toga, Rusko ministarstvo odbrane, na kojeg se poziva Reuters, objavilo je da je protuzračna odbrana u petak uništila 13 ukrajinskih raketa iznad južne oblasti Belgorod. Regionalni guverner je izvijestio o jednoj poginuloj osobi i četvero ranjenih.

Kijev gotovo svakodnevno bespilotnim letjelicama pokušava napasti ciljeve u pograničnim i središnjim regijama Rusije. Snage protuzračne odbrane uspješno presreću neprijateljske letjelice.