Skip to content

‘Rusima će biti teško da se bore protiv njega’, kaže suprogramer ukrajinskog drona RAM II

Zaklada Serhiya Prytule nedavno je započela prikupljanje sredstava “za osvetu” kako bi se uložilo u razvoj novog modela RAM II UAV kamikaza dronova. U razvoj ovog modela i nabavu komponenti uključeno je gotovo desetak kompanija.

RAM II se proizvodi na bazi ukrajinskog izviđačkog drona Leleka-100.

‘Trenutno je moguće proizvesti stotinjak jedinica mjesečno. Takve ovlasti postoje i mogu se dodatno povećati’, kazao je suprogramer ukrajinskog drona RAM II, Vadym Kodachigov za Suspilne.

Kodachigov kaže da su sve najvažnije komponente drοna — video kanal, telemetrija, upravljanje — proizvedene u Ukrajini. ‘Kupujemo samo radio dijelove za proizvodnju. Ukrajina ih ne proizvodi.’

‘Dron je osposobljen da napada tenkove, oklopne transportere, BMP-ove i protuavionske topove. Opremljen je najsuvremenijim razvojem koji omogućuje, unatoč korištenju EW-a (sredstva za elektroničko ratovanje), dovesti drοn do cilja i pogoditi ga. Jedan avion – jedna meta.’

Teško će se Rusi boriti protiv njega. Razumijemo kako presresti i ometati kontrolu nad drοnom’, tvrdi Kodachigov.

‘Također ima opciju “otkazivanja misije”. Ako ste letjeli na misiju i meta se sakrila, dron se može vratiti. Nakon toga se može ponovno pokrenuti, a broj takvih ponovnih pokretanja je neograničen. Dron hvata metu s tri kilometra udaljenosti. On napada i ne možete ga zaustaviti’, kazao je suprogramer.

‘Teško će se Rusi boriti protiv njega. Razumijemo kako presresti i ometati kontrolu nad drοnom’, Kodachigov. Foto: Suspilne.

Prema riječima višeg instruktora zaklade “Return Alive” jedinim nedostatkom RAM-a II stručnjak smatra malu masu bojeve glave. To ne dopušta drοnu uništavanje teško oklopnih vozila: “Ima do tri kilograma bojevih glava, a to nije uvijek dovoljno za uništavanje velikog objekta. Ali preciznost dronova je dosta velika, pa je taj nedostatak, u načelu, kompenzirano.”

RAM II foto: Suspilne

Kaže, da RAM II treba usporediti s ruskim dronοvima, među njima je i Lancet, jurišna bespilotna letjelica koju su Rusi koristili u Siriji, a sada i u Ukrajini.

“RAM II ima veći domet, veći potencijal. I što je najvažnije, to je oružje za višekratnu upotrebu. Lancet mora tražiti drugu metu, jer se nema kuda okrenuti, leti u jednom smjeru. I ovaj dron može se vratiti, sletjeti i ponovno koristiti. U ovoj bespilotnoj letjelici kamikaze implementirano je nekoliko sustava napada: bočni, frontalni i, poput Javelina, okomiti – odozgo prema dolje. Jednako napada iz bilo koje pozicije’, kazao je.