Skip to content

RUSKA VOJSKA granatira duž čitave linije bojišnice

Jutros su se sirene za zračnu οpasnost oglasile u Kirovohradskoj, Čerkaškoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti. U svim regijama je izdat Crveni alarm i stanovnici su pozvani da ostanu u zaklonu.

Nakon toga su uslijedila masovna granatiranja duž čitave linije bojišnice, javlja Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine:

– Neprijatelj nastavlja s pregrupiranjem trupa kako bi ojačao jedinice i jedinice u smjerovima Limanʹskomu, Avdiíčasvskomu i Novopavlívskomu. U smjeru Slobozhanschyna ruska vojska granatirala je Strileche, Krasne, Chuhunivku, Izbytske, Ohirtseve, Bochkove, Budarky i Ambarne u regiji Harkiv. Na području naselja Stelmahívka ruski su osvajači primijenili teške sustave TOS-1a.

– Na smjerovima Kupiansk i Lyman ruska vojska je granatirala Berestove, Kupyansk, Kurylivku, Tabayivku, Krokhmalne u regiji Harkov; Nevske u Luganskoj oblasti i Jampolivku i Torske u Donjeckoj oblasti.

– Na smjerovima Bakhmut i Avdiyivka ruska vojska je granatirala Andriyivku, Spirne, Berestove, Bilohorivku, Yakovlivku, Bakhmutske, Bakhmut, Klischiyivku, Kurdumivku, Avdiyivku, Vodyane, Pervomayske, Maryinku i Novomykhaylivku u Donjeckoj oblasti.

– Na pravcima Novopavlivka i Zaporizhzhia ruska vojska granatirala je Novoukrayinku, Vuhledar, Vremivku, Novosilku i Novopil u Donjeckoj oblasti i Poltavku, Malinovku, Chervone, Zaliznychne, Dorozhnyanku, Novodanylivku i Plavni u Zaporožskoj oblast.

– Na pravcima Kryvyi Rih i Herson ruska vojska granatirala je Respublikanets, Prydniprovske, Antonivku u regiji Herson i grad Herson. Tijekom protekla 24 sata ukrajinske rakete i topništvo pogodile su 2 kontrolne točke, 11 žarišnih područja ljudstva, neprijateljskog naoružanja i vojne opreme, kao i još jedan važan neprijateljski objekt, navodi se u jutarnjem izvješću Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine.

S druge strane; Rusko Ministarstvo obrane javlja da je u nedjelju oko 100 stranih plaćenika ubijeno u DNR-u preciznim oružjem

– Do 100 stranih plaćenika i šest jedinica oklopne tehnike uništeno je kao rezultat udara visokopreciznim oružjem ruskih Zračno- svemirskih snaga na točkama privremenog raspoređivanja militanata takozvane “legije stranaca” u blizini naselja Chasov Yar u Narodnoj Republici Donjeck, priopćilo je danas Ministarstvo obrane Rusije:

– U smjeru Kupjanska topničkom vatrom u područjima koncentracije ljudstva Oružanih snaga Ukrajine spriječen je neprijateljski napad u smjeru naselja Novoselovskoje Luganske Narodne Republike. Uništeno je do 30 ukrajinskih vojnika i dva kamioneta.

– U smjeru Krasno-Limanski, preventivna požarna šteta u područjima naselja Stelmahovka i Ploschanka Luganske Narodne Republike osujetila je pokušaje Oružanih snaga Ukrajine da napadnu snagama dviju četnih taktičkih skupina u smjeru naselja Kolomyychikha i Ploschanka Narodne Republike Luhansk. Neprijatelj je također bezuspješno pokušavao opremiti uporišta i učvrstiti se u područjima naselja Ploshchanka i Chervonopopovka.

– Kao rezultat topničke vatre, jedinice Oružanih snaga Ukrajine raspršene su i odbačene na svoje prvobitne položaje. Gubici Oružanih snaga Ukrajine u ovom smjeru iznosili su više od 50 ubijenih i ranjenih ukrajinskih vojnika. Uništena su tri borbena oklopna vozila i četiri jedinice specijalnih vozila.

– U smjeru Donjecka, kao rezultat vatrene štete i odlučnih akcija ruskih trupa, odbijeni su protunapadi Oružanih snaga Ukrajine u područjima naselja Soledar, Opytnoye, Kurdyumovka i Mayorsk. Uništeno je do 70 ukrajinskih vojnika, dva tenka, dva oklopna borbena vozila i pet kamioneta.

– Na smjeru Jug-Donjeck spriječeni su pokušaji neprijatelja da vrati izgubljene položaje u područjima naselja Novomihajlovka, Pavlovka i Ševčenko Donjecke Narodne Republike. Topničkim udarima i djelovanjem jurišnih grupa odbijeni su svi napadi, neprijatelj je odbačen na prvobitne položaje. Gubici Oružanih snaga Ukrajine u ovom smjeru iznosili su 60 poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika, jedno borbeno vozilo pješaštva, dva borbena oklopna vozila, dva MT-LB i pet vozila.

Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija porazile su i šest neprijateljskih komandnih punktova u regijama naselja Sadovoe, Dudchany i Zolotaya Balka Hersonske oblasti, Jampolj Donjecke Narodne Republike i Kislovka Harkovske oblasti. Kao 62. topničke jedinice na vatrenim položajima, ljudstvom i vojnom opremom u 137 okruga.

– U blizini grada Dnjepropetrovska uništeno je skladište streljiva u kojem je bilo pohranjeno više od 100 raketa višecijevnog raketnog sustava HIMARS i više od sedam tisuća topničkih granata velikog kalibra strane proizvodnje. U području naselja Razumovka, Zaporoška oblast, uništena su četiri skladišta raketno-topničkog naoružanja Zaporoške grupe trupa Oružanih snaga Ukrajine, priopćilo je danas Ministarstvo obrane Rusije.

Izvješća obje strane nisu neovisno potvrđena.

FOTO: MINISTARSTVO OBRANE RUSIJE