Skip to content

RUSKE SNAGE NAPREDUJU UNUTAR Bahmuta – CNN

Ruske snage napreduju unutar grada Bahmuta, prema ukrajinskoj vojsci i analizi Instituta za proučavanje rata (ISW).

Čini se da je Bahmut/Artemovsk, istočni grad u Ukrajini blizu pada pod snage Rusije. Njegovo zarοbljavanje označilo bi napredak za ruske snage, kao i da bi im dalo odskočnu dasku za gađanje urbanih područja dalje na zapadu, piše CNN.

Foto: ISW

“U smjeru Bahmuta, neprijatelj nastavlja napredovati”, rekao je ukrajinski vojni glavni stožer u četvrtak, također sugerirajući da je ruska prisutnost unutar grada, a ne samo na periferiji.

ISW kaže da su ruske snage “napredovale unutar Bahmuta i nastavile kopnene napade oko grada”.

Žestoke bitke vode se u Kromovu i na jugozapadnim predgrađima. Važna stvar u vezi s ovim lokacijama je da posljednje ceste u i iz Bahmuta prolaze kroz njih, što znači da će grad biti fizički okružen ako bude zauzet.

Unatoč ruskom napredovanju, ukrajinska vojska kaže da se ne planira povući iz Bahmuta i da se i dalje drži u gradu.

“Naši branitelji odbili su napade u područjima Orikhovo-Vasylivka, Dubovo-Vasylivka, Bahmut i Ivanivske”, rekao je Glavni stožer u četvrtak.

Ruske snage navodno koriste visoko obučene borce iz skupine Wagner u napadu na Bahmut. Jutros su Wagnerovi plaćenici zauzeli stambeni blok u krugu škole br. 10 u istočnom dijelu Bahmuta, poznatom kao Zabakhmutka.

Od ranije je poznato da je oko 4000 civila ostalo u gradu Bahmut. Neki od njih čekaju Ruse.

 

“Na svaki podrum u gradu dolazi 1/2 djece. Neki odrasli odbijaju evakuaciju jer čekaju Ruse da oslobode grad”, kazala je novinarka Yanina Lvutina, javlja TheLvivJournal na Twitteru.