Skip to content

Ruski bombarder oboren na više od 300 kilometara od Ukrajine; Ukrajina tvrdi da su ga oni oborili, a Rusi kažu da je u pitanju kvar

Ruski Tu-22M3 oboren je u Stavropoljskom kraju Ruske Federacije, na udaljenosti od oko 300 kilometara od Ukrajine, “istim sredstvom kojim je prethodno pogođen” ruski A-50, tvrdi Odbrambena obavještajna služba Ukrajine (GUR), javlja ukrajinska Strana.

“Neprijateljski avion Tu-22M3 oboren je na udaljenosti od oko 300 kilometara od Ukrajine istim sredstvima kojima je prethodno pogođen ruski avion za radarsko otkrivanje i upravljanje A-50, kao rezultat poraza uspio je odletjeti u područje Stavropolja, gdje je pao i srušio se”, navodi se u saopštenju.

MOSKVA je danas priznala da je rusko ratno zrakoplovstvo izgubilo nadzvučni teški bombarder Tu-22M. Ministarstvo obrane u Moskvi je objavilo da je do pada aviona vjerovatno došlo zbog tehničkih poteškoća, no Ukrajina tvrdi da je oboren.

Komandant ratnog ukrajinskog zrakoplovstva Oleščuk nije precizirao kako je tačno avion uništen.

Napomenimo da je od linije fronta u Ukrajini do mjesta pada aviona na Stavropoljskom teritoriju Ruske Federacije do 375 kilometara.

Domet najnaprednijeg sistema protivvazdušne odbrane u službi Ukrajine – “Patriot” – je do 150 kilometara.

Prema Moskvi, avion se srušio u stavropoljskoj regiji na jugu Rusije dok se vraćao iz borbene misije. Četvero članova posade su iskočili iz bombardera, a dosad ih je pronađeno i spašeno troje. Avion nije imao streljivo, dodalo je ministarstvo.

Pojavile su se snimke zapaljene olupine ruskog  koji se srušio u Stavropoljskom kraju Ruske Federacije.

Podsjetimo, prvi A-50 oboren je u januaru iznad Azovskog mora. Prema riječima stručnjaka, oboren je sustavom Patriot koji se nalazio u blizini prve crte.

I drugi A-50 je oboren u februaru. Mediji su objavili da ga je oborila ukrajinska protuzračna obrana u Krasnodarskom kraju.