Skip to content

Ruski borbeni Su-27 ‘zakačio’ američki dron vrijedan 32 miliona dolara i ‘poslao’ ga u Crno more

Ruski borbeni zrakoplov Su-27 presreo je, istočio gorivo i zatim se sudario s američkim dronom Reaper koji je vrijedan 32 miliona dolara i koji je djelovao unutar međunarodnog zračnog prostora – strmoglavivši  ga u Crno more, piše DailyMail.

Zapovjedništvo je pojasnilo da je dron nakon sudara pao u međunarodne vode. Navodno je neposredno prije toga Su-27 napravio “neprofesionalne” manevre. “Oko 07:03 CET, jedan od ruskih aviona Su-27 udario je u propeler (UAV) MQ-9″, stoji u priopćenju.

Američka vojska priopćila je da je ruski borbeni zrakoplov ‘zahvatio’ propeler drona MQ-9 i da je nesreća je prisilila američku bespilotnu letjelicu da se spusti iznad Crnog mora i potpuno je izgubila letjelicu. SAD kritikuje ruske borbene pilote kao ‘nesposobne, nesigurne i neprofesionalne’.

Predsjednik Joe Biden obaviješten je o incidentu, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby, koji je okrznuo postupke Rusije kao nepromišljene i οpasne.

Naša letjelica MQ-9 izvodila je rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ga je presreo i pogodio ruski avion, što je rezultiralo padom i potpunim gubitkom MQ-9‘, rekao je general američkih zračnih snaga James Hecker, koji nadgleda SAD Zračne snage u regiji.

Glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Sjedinjenim Državama nije odmah odgovorio na zahtjev DailyMail.com za komentar u utorak poslijepodne.

Ako je poruka da nas žele odvratiti ili odgovoriti od letenja, operacija u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora, onda ta poruka neće uspjeti‘, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Kirby.

Prema Kirbyjevim riječima, Sjedinjene Države nastavit će letjeti iznad Crnog mora unatoč zračnom incidentu.

State Department će razgovarati izravno sa svojim ruskim kolegama i izraziti našu zabrinutost zbog ovog nesigurnog i neprofesionalnog presretanja‘, dodao je.

Odgovorilo Ministarstvo obrane Rusije

“Američka bespilotna letjelica MQ-9 pala je u Crno more zbog vlastitog oštrog manevriranja, ruski lovci nisu došli u kontakt s njom, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Precizirali su da se incident dogodio jutros u regiji Krim. Prema navodima agencije, “bespilotna letjelica s isključenim transponderima letjela je u smjeru Rusije, prekršivši granice područja privremenog režima korištenja zračnog prostora uspostavljenog u svrhu izvođenja specijalne vojne operacije.”

Nakon pronalaska bespilotne letjelice u zrak su se digli lovci iz sastava dežurnih snaga PZO.

Kao rezultat oštrog manevriranja, bespilotna letjelica MQ-9 krenula je u nekontrolirani let s gubitkom visine i sudarila se s vodenom površinom”, priopćilo je Ministarstvo obrane, prenose RIA novosti.

Odjel je naglasio da ruski lovci nisu koristili oružje i nisu došli u kontakt s dronom. Nakon polijetanja sretno su se vratili na matično uzletište.