Skip to content

Ruski i kineski ratni avioni izvršili zajedničke patrole nad vodama Japanskog mora

RUSKI i kineski borbeni avioni zajedno su vršili zajedničke patrole dok Japan tvrdi da su “bombarderi preletjeli Japansko more”.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da „nije bilo narušavanja zračnog prostora stranih država.

“Zračna operativna grupa sastavljena od strateških raketnih bombardera Tu-95MS ruskih zračno-svemirskih snaga i Hong-6K strateških bombardera Kineske narodnooslobodilačke armije izvršila je zračnu patrolu nad vodama Japanskog mora i Istočnog kineskog mora”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Let ruskih strateških nosača raketa trajao je oko osam sati, dok su avioni Su-30cm i Su-35s zračno-svemirskih snaga Rusije osiguravali lovačku pratnju aviο-grupe, navodi se u saopštenju.

Prvi put u okviru zajedničkih zračnih patrola, ruski avioni su sletjeli na aerodrom u Narodnoj Republici Kini, a kineski avioni su sletjeli na aerodrom u Ruskoj Federaciji, dodaje se u saopštenju.

Kao odgovor na zajedničku patrolu ruskih i kineskih aviona, Južna Koreja je podigla borbene avione, rekavši da su dva kineska i šest ruskih aviona ušli u identifikacijsku zonu protuzračne odbrane zemlje.

Ranije ove godine, 24. 05. ruska i kineska vojska također su provele zajedničke zračne patrole u azijsko-pacifičkoj regiji.

“Zračna skupina sastavljena od ruskih nosača strateških raketa Tu-95ms i kineskih strateških bombardera Hun-6k izvršila je zračne patrole nad vodama Japanskog i Istočnokineskog mora”, rekao je tada glavni zapovjednik ruskih zračno-svemirskih snaga general armije Sergej Surovikin.

Tada je naznačeno da su vježbe ruskih Zračno-svemirskih snaga i Zračnih snaga Narodnooslobodilačke armije Kine održane “u skladu s planom vojne suradnje za 2022. godinu.”