Skip to content

Ruski mediji: Hrvatski predsjednik odbio sastanak s Nancy Pelosi

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović neće sudjelovati na forumu Krimske platforme i ne namjerava se sastati s predsjednicom Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, prenijeli su jučerašnju vijest mnogi ruski mediji.

Amerikanci su tražili sastanak, ja to ne mogu, nemam vremena. Pelosi ne predstavlja izvršnu vlast i za dva tjedna prestat će biti ono što je sada – rekao je Milanović, čije riječi prenosi TASS navodeći Večernji list kao izvor.

“Hrvatski predsjednik Zoran Milanović dao je niz izjava koje su, najblaže rečeno, uznemirile predstavnike kijevskog režima i “starije” NATO partnere. Prema riječima Zorana Milanovića, kojeg citiraju hrvatski mediji, predsjednik države odbio je ukrajinski poziv za sudjelovanje u takozvanoj “Krimskoj platformi” – piše topwar.ru.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je kako je odbio poziv američkog veleposlanstva u Hrvatskoj da se susretne sa predsjednicom Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja je došla u Hrvatsku na prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme.

Navodeći da ga je Ambasada SAD u Hrvatskoj pozvala na sastanak, on je rekao da je poziv stigao “prekasno”, te da će dan provesti u Makarskoj.

“Da je došao američki državni tajnik, vjerojatno bih ostao u Zagrebu, ali ovako ne, jer nema razloga za to”, kazao je Milanović.

On je kazao i da je američki poziv vjerojatno bio kurtoazan, ali i da će za dva tjedna na izborima u SAD-u pobijediti republikanci pa da Pelosi više neće imati funkciju koju ima danas.

On je ponovio svoju ocjenu da bi obučavanje ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj bilo sudjelovanje u ratnom sukobu, a hrvatske obaveze u NATO-u ilustrirao je hipotetskim pitanje o – napadu Hrvatske na Srbiju.

Previše je cinizma i nepoštovanja prema nesretnom ukrajinskom narodu. Neću biti još jedan pozer na ovom događaju. Dok nas ne napadnu i Hrvatska ne bude u ratu, ja u tome neću sudjelovati. Na kraju, Rusi i Amerikanci trebaju sjesti i pregovarati, jer oni su ti koji se bore na leđima ukrajinskog naroda – rekao je Milanović.

 

Summit u Zagrebu je završen

U ZAGREBU je održan prvi parlamentarni summit Krimske platforme, a svojim obraćanjima javnosti zaključili su ga predsjednik sabora Gordan Jandroković i predsjednik ukrajinske Verhovne rade Ruslan Stefančuk.

“Osudili smo nezakonitost aneksije, poručili smo Rusiji da se povuče iz Ukrajine i prekine rat”, rekao je predsjednik sabora Jandroković.