Skip to content

RUSKI MINISTAR OBRANE NAREDIO POVLAČENJE trupa s desne na lijevu obalu Dnjepra

Ruski ministar obrane Šojgu naredio je početak povlačenja trupa s desne na lijevu obalu Dnjepra. Ministar obrane Sergej Šojgu složio se s prijedlogom zapovjednika Združene grupe ruskih snaga Sergeja Surovikina da se organizira obrana u regiji Herson na lijevoj obali Dnjepra.

Kako se da primijetiti, grad Herson i okolna naselja će imati otvorena vrata za ulazak Oružanih snaga Ukrajine.

Predlaže se sveobuhvatna procjena trenutne situacije za preuzimanje obrane uz lijevu obalu rijeke Dnjepar. Shvaćam da je to vrlo teška odluka. Osim toga, oslobodit će se dio snaga i sredstava koji će se upotrijebiti za aktivne operacije, uključujući ofenzivne, na drugim pravcima u zoni operacije”, rekao je Surovikin.

Precizirao je da će se “manevar trupa izvesti u bliskoj budućnosti, sastavi i jedinice će zauzeti obrambene crte i inženjerski pripremljene položaje na lijevoj obali Dnjepra”.

Herson i susjedna naselja ne mogu se u potpunosti opskrbiti i funkcionirati, životi ljudi su stalno u opasnosti“, rekao je Surovikin.

Naglasio je da Oružane snage Ukrajine nastavljaju granatirati branu Kakhovka – to može izazvati poplave, što će dovesti do značajnih žrtava.

“To prijeti izolacijom ruskih trupa na desnoj obali Dnjepra ako se odande ne povuku”, rekao je.