Skip to content

Ruski neonacist uhvaćen u planiranju ubistva ruskih novinarki. Tvrdi da je dobio novac od ukrajinskih specijalnih službi (VIDEO)

Ruski FSB tvrdi da je “spriječena priprema ukrajinskih specijalnih službi za ubistvo” glavne urednice Rossiya Segodnya i RT-a Margarite Simonyan i novinarke Ksenije Sobchak, javlja ukrajinska Strana.

Prema ruskom FSB-u, prošlog su petka u Moskvi i Rjazanjskoj oblasti uhapšeni “članovi neonacističke skupine” koji su vršili izviđanje u blizini mjesta rada i stanovanja novinara.

“Potvrdili su pripremu pokušaja ubistva prema uputama SBU-a za nagradu od 1,5 miliona rubalja za svako ubistvo”, rekao je FSB.

FSB je pokazao video momka rođenog 2005. godine u majici s nacističkim simbolima, koji priznaje da je planirao ubistvo Sobchak i Simonyan.

“Ja sam Mikhail Mikhailovich Balashov, rođen 27. marta 2005. Živim u Moskvi. Osnovao sam neonacističku grupu Paragraf-88. Doveo sam maloljetne prijatelje (u grupu) i počeli smo vršiti napade na ljude koji su izgledali kao “neslaveni”. Nakon toga su me kontaktirale specijalne službe Ukrajine. Prvo nam je ponuđeno da zapalimo željezničku opremu, nakon toga smo pozvani da ubijemo Margaritu Simonyan i Kseniju Sobchak. Obavio sam izviđanje mjesta stanovanja Margarite Simonyan, za što sam dobio novac, nakon toga sam kontaktirao kustosa koji mi je trebao ostaviti automat Kalašnjikov i novac. Kada sam došao na mjesto gdje je trebalo biti to oružje, zadržali su me specijalci”, kazao je mladi neonacista u videu.