Skip to content

‘Ruski projekt obrane vjerojatno će odvratiti sve brze ukrajinske protuofenzive’, tvrde britanski obavještajci

Ruski obrambeni projekt ‘Wagerova linija‘ vjerojatno će odvratiti sve brze ukrajinske protuofenzive u Lugansku, kaže Ministarstvo obrane Velike Britanije.

Wagnerova linija – DUŽ ZEMLJANIH UTVRDA POSTAVLJENI SU BETONSKI ‘ZMAJEVI ZUBI’

Britansko najnovije obavještajno ažuriranje kaže da je vlasnik Wagner Grupe, Jevgenij Prigožin, ovaj tjedan tvrdio da njegov inženjerski tim gradi opsežnu utvrđenu liniju obrane u Lugansku.

Slike pokazuju dio novoizgrađene protutenkovske obrane i sustava rovova jugoistočno od Kreminne u oblasti na istoku Ukrajine, tvitalo je ministarstvo.

“Dana 19. listopada, vlasnik Wagner Grupe Jevgenij Prigožin tvrdio je online da njegov inženjerski tim gradi opsežnu utvrđenu ‘Wagnerovu liniju’ obrane u oblasti Luhansk pod ruskom okupacijom i objavio kartu koja prikazuje planirani opseg projekta.”

“Slike pokazuju dio novoizgrađene protutenkovske obrane i sustava rovova jugoistočno od Kreminne u Luganskoj oblasti.”

“Ako su planovi opsežni kao što Prigožin tvrdi, radovi vjerojatno imaju za cilj integrirati rijeku Siversky Donetsk u obrambenu zonu, djelomično prateći liniju kontrole iz 2015. godine”, piše u izvješću.

“Projekt sugerira da Rusija ulaže značajne napore kako bi pripremila dubinsku obranu iza trenutne crte fronte, koja će vjerojatno odvratiti sve brze ukrajinske protuofenzive”, tvrdi britansko Ministarstvo obrane.

IZGRADNJA Wagnerove linije

Jevgenij Prigožin je početkom rujna pozvao na izgradnju obrambenih struktura u zonama bojišnice.

Za izradu ‘Wagnerove linije’ koriste se rovokopački strojevi. Duž zemljanih utvrda ogoljeni su betonski “zmajevi zubi”.

Wagnerova linija se gotovo poklapa s linijom razgraničenja 2014.-2022., s iznimkom područja Lisichansk i Popasna.

Wagnerovci se nadaju da će obrambena linija blokirati ukrajinskoj vojsci prilaze Lisičansku i Lugansku. Ali Severodonjeck, Kremennaya i ogromna sjeverna polovica regije Lugansk, prema trenutnim podacima, ostaju izvan crte.

“Danas se “Wagnerova linija” aktivno gradi na granicama Luganske i djelomično Donjecke regije, kao i unutar njih. Zapravo, u glavnom području odgovornosti PMC Wagnera”, navodi se u priopćenju tvrtke.

KAKO izgleda Wagnerova linija pogledajte u videu: