Skip to content

Ruski psiholog iznenadio: Obrazovana zena ne sme da se uda za majstora

Jedan od poznatih ruskih psihologa Mihail Litvak ispričao je za Econet.ru priču iz svog kabineta:

„Jednog dana Marija je došla u moju kancelariju. Njen problem bio je sledeći – nije mogla da nađe muža za sebe. Marija je obrazovana i vrlo uspešna direktorka kompanije, a iza nje je propali brak i dve već punoletne ćerke.

U svakom pogledu je uspešna žena, osim u ljubavi. Marija je volela. Bila je ludo zaljubljena u svog supruga, pa se iz ljubavi i udala za njega. Dok se ona školovala i napredovala gradeći karijeru, njen suprug je bio običan radnik u firmi sa prosečnom platom. Nije imao želju za profesionalnim napredovanjem.

 

Kako je Marijina karijera išla uzlaznom putanjom i napredovala sve do vrha, tako je on postajao sve nezadovoljniji i njihov brak je jako ispaštao. Jednog dana Marija ga je otvoreno pitala šta može učiniti da spasi njihov brak. Daj otkaz i brini o porodici – bila je njegova zapovest.

Marija je prihvatila. Dala je otkaz i postala domaćica. Sve samo da bi bilo mira u kući. Međutim, taj mir nikada nije nastupio. Zašto? Čovek je bio nezadovoljan jer mu ništa nije odgovaralo. Sad mu je smetalo što Marija sve vreme sedi kod kuće. Sve ga je podsećalo na činjenicu da je ona uspela u životu, a on nije.

Kada se situacija u braku nije popravila ni nakon nekoliko godina, Marija je odlučila da se razvede. Napustila je muža i krenula ispočetka.

Ćerke je sama školovala, karijeru podigla iz pepela, ali još uvek nije imala sreće u ljubavi. Zbog toga se obratila psihologu.

Evo njenog problema: Ako vaš partner ne raste i ne razvija se sa vama, ostavite ga bez oklevanja. Ne pokušavajte da ga promenite, ne gubite vreme.

Marija se žalila na nepravdu, jer su muškarci koji su se njoj sviđali (uspešni poslovni ljudi) za žene imali domaćice, majke, bez karijere i uspeha.

Muškarci kojima se dopadala Marija su bili ženskaroši, koji za nju kao takvi nisu dolazili u obzir. Moj savet Mariji je bio da malo potraži među uspešne ljude koji imaju ista interesovanja kao ona. Ako traži dovoljno dugo, naći će ono što traži, prenosi srbija24.

Stoga, žene – pišite doktorate, grabite napred i nikada ne gledajte iza sebe. Ne gledajte ljude iza sebe, oni će vas odvući na dno. Ništa dobro od toga neće proizaći. Čak i ako se potpuno promenite, da biste postali ono što oni žele od vas – ni tada im nećete valjati! „Bolje biti sam nego u lošem društvu.

Sidebar