Skip to content

Ruski ratni brod ispalio hice upozorenja na teretni brod u Crnom moru

Ruski ratni brod ispalio je u nedjelju hice upozorenja prema teretnom brodu u jugozapadnom Crnom moru dok se kretao prema sjeveru, što je prvi put da je Rusija pucnjevima upozorila trgovačke brodove izvan Ukrajine otkako je prošli mjesec izašla iz značajnog sporazuma o žitu uz posredovanje UN- a, piše Guardian.

Rusija je u nedjelju saopštila da je njezin patrolni brod Vasily Bykov pucao iz automatskog oružja na brod Sukru Okan koji plovi pod zastavom Palaua nakon što kapetan broda nije odgovorio na zahtjev da se zaustavi radi inspekcije.

Rusija je rekla da je brod plovio prema ukrajinskoj luci Izmail. Podaci Refinitiva o plovidbi pokazali su da se brod trenutno nalazi blizu obale Bugarske i ide prema rumunjskoj luci Sulina.

“Da bi se brod prisilno zaustavio, otvorena je vatra upozorenja iz automatskog oružja”, saopštilo je rusko ministarstvo obrane.

Ruska vojska ukrcala se na brod uz pomoć helikoptera Ka-29, kazali su iz ruskog ministarstva. “Nakon što je inspekcijska grupa završila svoj posao na brodu, Sukru Okan nastavio je put prema luci Izmail.”

Zvaničnik turskog ministarstva odbrane rekao je da je čuo da se dogodio incident koji je uključivao brod koji je plovio za Rumunjsku i da Ankara to istražuje. Reuters nije mogao odmah dobiti brod ili njegove vlasnike za komentar.

Otkako je Rusija napustila crnomorski ugovor o žitu, i Moskva i Kijev izdali su upozorenja i izveli napade koji su uznemirili globalna tržišta robe, nafte i brodova.

Rusija je rekla da će sve brodove koji se približavaju ukrajinskim lukama tretirati kao potencijalna vojna plovila, a zemlje njihove zastave kao borce na ukrajinskoj strani.

Ukrajina je odgovorila sličnom prijetnjom brodovima koji su se približavali ruskim ili ukrajinskim lukama koje drže Rusija. Ukrajina je napala ruski naftni tanker i ratni brod u pomorskoj bazi Novorosijsk, u blizini glavne luke za žitarice i naftu.

Ukrajinski savjetnik Mykhailo Podolyak tvitao je da će “Ukrajina izvući sve potrebne zaključke i odabrati najbolji mogući odgovor”.