Skip to content

Ruski zvaničnici ismijali izjavu njemačke ministrice vanjskih poslova da Rusiji treba ‘promjena’ od 360 stepeni

Šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock sudjelovala je na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, a tijekom svog govora napravila je gaf koji su ruski dužnosnici posebno iskoristili.

Annalena Baerbock je, odgovarajući na pitanje je li sigurnost Ukrajine moguća dugoročno, naglasila da nije, osim ako ruski predsjednik Vladimir Putin “promijeni svoj stav za 360 stepeni“.

Inače, kut od 360 stepeni je potpuni kut i jednak je okretaju, što znači da, ako iz bilo koje pozicije napravite okretaj od 360 stepeni opet se vraćate na prvobitnu poziciju.

Njezine riječi je na svom je Twitteru komentirao zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev, koji je Annalenu nazvao ‘majstorom geometrije’.

“Baš je zabavno da takve neznalice vode Europu. Annalena Baerbock izjavila je da bi bila sretna kada bi Moskva svoju poziciju okrenula za 360 stepeni, odnosno zadržala je. Nema sumnje, majstore geometrije?, tako će i biti. Mi ostajemo pri svojoj poziciji“, napisao je.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, također je poručila da: “Ako njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Burbock ne nauči barem jedan školski predmet, onda nema načina da se osigura sigurnost Njemačke na dugoročnoj osnovi, pod njezinom vladavinom.”