Skip to content

SΙFΙLΙS SE ŠIRI U Sjedinjenim Državama

  • U Sjedinjenim Američkim Državama učestalost sifilisa u pet godina porasla je za gotovo 80 posto.

Sifilis, koji je nekoć bio gotovo eliminiran u Sjedinjenim Državama, nastavlja ponovo rasti, dosegnuvši najveću stopu novih infekcija zabilježenu od 1950. godine, objavili su u utorak Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, javlja The New York Times.

Više od 207 000 slučajeva dijagnosticirano je 2022. godine, posljednje godine za koju su podaci dostupni. To predstavlja povećanje od 80% od 2018. i 17 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema novom izvješću CDC-a.

Stope su porasle u svakoj dobnoj skupini, uključujući novorođenčad. U novembru je C.D.C. rekao je da je 2022. godine prijavljeno više od 3700 slučajeva kongenitalnog sifilisa, što je otprilike 11 puta više od broja zabilježenog prije deset godina. Bolest je uzrokovala 231 mrtvorođenče i 51 smrt dojenčadi u 2022.

  • Stručnjaci su ukazali na niz razloga za stalni porast sifilisa i drugih S.T.I.-a.

Porasla je upotreba drοga, koja je povezana s rizičnim seksualnim ponašanjem. S boljom prevencijom i liječenjem HIV-a, upotreba kondoma je izašla iz mode – smanjila se za oko 8 postotnih bodova između 2011. i 2021. među srednjoškolcima, na primjer.

I, što je ključno, mnogo je manje klinika za seksualno zdravlje, zajedno sa stručnjacima za intervenciju bolesti i medicinskim sestrama koje rade u njima.

Ljudska lobanja s posljedicama neliječenog sifilisa u vidu ekstremnih erozivnih oštećenja kostiju

Sifilis je u porastu čak i u zemljama s nacionalnom zdravstvenom skrbi, jer “službe seksualnog zdravlja ostaju neadekvatne u odnosu na potrebe gotovo posvuda”, rekao je dr. Jay Varma, glavni medicinski službenik u Siga Technologies i bivši zamjenik povjerenika za zdravstvo u New Yorku.

“Ali to je posebno problem ovdje u Sjedinjenim Državama”, rekao je dr. Varma.

“Kada propustite jedan slučaj, završite s još dva slučaja, a ako propustite dva slučaja, završite s četiri”, dodao je. “Tako epidemije rastu.”

S više od 84 slučaja na 100.000 ljudi, Južna Dakota imala je najveću stopu infekcija sifilisom, više nego dvostruko nego u Novom Meksiku, državi sa sljedećom najvećom incidencijom. (Arkansas, Oklahoma i Mississippi zaokružuju prvih pet.)

Ako se ne liječi, sifilis može oštetiti srce i mozak te uzrokovati sljepoću, gluhoću i paralizu.

Crvenkaste papule i čvorovi na tijelu u sekundarnom sifilisu. FOTO: Autor Herbert L. Fred, MD, i Hendrik A. van Dijk, CC BY 2.0 Wikimedia

Infekcija tokom trudnoće može dovesti do pobačaja i mrtvorođenčeta, a novorođenčad koja prežive mogu postati slijepa ili gluha ili imati ozbiljne zastoje u razvoju.

Klamidija je daleko češća spolno prenosiva infekcija, s gotovo 1,7 miliona slučajeva u SAD-u. Broj prijavljenih dijagnoza naglo je pao 2020. i ponovo se počeo povećavati 2021.; stopa je u 2022. ostala ista.

Bidenova administracija poduzela je nekoliko koraka u nastojanju da obuzda S.T.I. Prošlog ljeta, Ministarstvo zdravstva i društvenih usluga uspostavilo je nacionalnu radnu skupinu za sifilis, koja se usredotočuje na 14 jurisdikcija s najvišim stopama, prema adm. Rachel Levine, pomoćnici tajnika Odjela.

C.D.C. predložio je propisivanje doksiciklina, široko korištenog antibiotika, homoseksualnim i biseksualnim muškarcima i transrodnim ženama koji su imali nezaštićene spolne odnose.

Uprava za hranu i lijekove privremeno je dopustila uvoz alternative liječenju sifilisa Bicillin LA, koja je nedostajao u Sjedinjenim Državama.

FDA je također odobrila prvi pribor za uzimanje uzoraka kod kuće za klamidiju i gonoreju. A CDC pomaže u razvoju jednostavnog testa za sifilis koji se može koristiti u klinikama u sljedeće dvije godine, rekao je dr. Mermin.

Oko 86 posto slučajeva sifilisa dijagnosticirano je izvan klinika za seksualno zdravlje 2022. godine, rekao je dr. Mermin. To sugerira da će kontrola epidemije zahtijevati liječnike primarne zdravstvene zaštite, odjele hitne pomoći, zdravstvene centre zajednice i programe za odgoj i liječenje ovisnosti o infekciji.

“Snažna želja neće spriječiti spolno prenosive infekcije”, rekao je dr. Mermin. “Potrebni su nam trajni napori u javnom zdravstvu.”