Skip to content

SΚAΝDAL U Kanadi zbog sudjelovanja ΝACISΤIČKOG veterana u govoru Ζelenskog

Zapadni mediji raspravljaju o skandalu s posjetom predsjednika Ukrajine Kanadi, gdje je Vladimir Zelenski govorio pred parlamentom te zemlje.

Jaroslav Hunka, 98-godišnji veteran nacističke divizije SS Galicija, pozvan je na govor ukrajinskog predsjednika.

NEVJERΟVATΝO! Kada ga je predsjednik parlamenta Anthony Rota predstavio kao “HEROJA Ukrajine i Kanade”, publika je ustala i dala mu ovacije.

Vladimir Zelenski i kanadski premijer Justin Trudeau pridružili su se ovacijama, kako je Associated Press opisao fotografiju. Zelenski je mahnuo i podigao šaku u znak pozdrava.

Zelenski je pozdravio veterana SS divizije Galicija. Fotografija: Associated Press

Nakon toga je izbio skandal

Kasnije se pokazalo da je Jaroslav bio dio divizije Waffen-SS Galicija koju su vodili nacisti, poznate i kao SS 14. Waffen divizija i kasnije Prva ukrajinska divizija, koja se borila protiv sovjetskih trupa tijekom Drugog svjetskog rata. SS Galicija i Ukrajinska ustanička armija (obje su frakcije djelovale jedna uz drugu) počinili su razne masakre nad Židovima, Poljacima, Česima, Slovacima i sovjetskim partizanima tijekom svojih operacija i suradnje sa SS-om i nacistima.

Židovski centar Simon Wiesenthal (SAD) izrazio je nezadovoljstvo incidentom. Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta se tada ispričao.

“Naknadno sam saznao dodatne informacije zbog kojih žalim zbog svoje odluke (da pozovem Hunka na sastanak – ur. )”, rekao je Rota.

Prema njegovim riječima, ukrajinska delegacija navodno NIJE ZNALA ništa o planovima da pozove veterana iz Galicije.

Također je rekao da traži oprost od kanadskih židovskih zajednica.

Iz ureda kanadskog premijera Justina Trudeaua prozvali su ispriku predsjedavajućeg “ispravnom odlukom” i rekli da također NISU ZNALI za Gunkin poziv u Donji dom.

Oporbeni vođa konzervativaca Pierre Poilievre napao je premijera rekavši: “Ovo je užasna pogreška u prosudbi Justina Trudeaua, čiji je osobni protokol odgovoran za dogovaranje i provjeru svih gostiju i programiranje državnih posjeta ove vrste.”

“Trudeau se mora osobno ispričati i izbjegavati prebacivanje krivnje na druge kao što uvijek čini”, dodao je Poilievre.

Centar za izraelska i židovska pitanja (CIJA) izjavili su ranije da su “duboko uznemireni” što je Jaroslav “proslavljen stojećim ovacijama u kanadskom parlamentu”.

U priopćenju se dodaje: “Kanadska židovska zajednica ‘čvrsto stoji’ uz Ukrajinu”. “Ali ne možemo šutjeti kada se zataškavaju zločini koje su počinili Ukrajinci tijekom holokausta.”

Nakon Rotine isprike, CIJA je na X (bivši Twitter) objavila: “Odgovarajuća provjera je imperativ kako bi se osiguralo da se takav neprihvatljiv incident više ne dogodi.”

U drugom priopćenju, Centar prijatelja Simona Wiesenthala (FSWC) rekao je: “Činjenica da je veteran koji je služio u nacističkoj vojnoj postrojbi pozvan u parlament i dobio ovacije u parlamentu je šokantna.”

Veleposlanik Poljske zatražio ispriku

Poljski veleposlanik u Kanadi Witold Dzielski zatražio je ispriku zbog pojavljivanja 98-godišnjeg veterana divizije SS Galicija.

O tome je podijelio objavu i priložio fotografiju ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i kanadskog premijera Justina Trudeaua kako plješću Jaroslavu Hunki.

Prisjetimo se, prošle je godine Vrhovni sud Ukrajine odlučio da simboli SS divizije “Galicija” ne pripadaju nacistima.

Simboli SS divizije “Galicija” na ukrajinskom SBU

Kanada – “blaženo utočište” za naciste

Kanadska vlada, uz britansko suučesništvo, primila je više od 2000 pripadnika ozloglašene ukrajinske Waffen-SS divizije 1950. godine.

U povezanom slučaju, informativni program CBS-a “60 minuta” izvijestio je 90-ih da se i oko 1000 SS-ovaca i suradnika nacista, uglavnom iz baltičkih država, preselilo u Kanadu otprilike u isto vrijeme.

A njemačka javna radiotelevizijska mreža izvijestila je da 50.000 ratnih zločinaca prima “mirovine žrtava” od njemačke vlade, u rasponu od stotina do hiljada. Njemački izvori kažu da su 1.882 bili Kanađani.

Gotovo svi osumnjičeni ratni zločinci i kolaboracionisti živjeli su otvoreno pod svojim imenom u Kanadi.

Iako njemački zakon iz 1950. godine isključuje ratne zločince koji žive u inozemstvu od dobivanja takvih mirovina, zakon se očito ne provodi u Kanadi ili Sjedinjenim Državama.

Elan Steinberg, izvršni direktor Svjetskog židovskog kongresa, optužio je da oko 3300 “Nijemaca” koji žive u Sjedinjenim Državama primaju mirovine.

Kanadska Deschênesova komisija

Iako je Waffen-SS kao cjelina proglašen zločinačkom organizacijom na Nürnberškom procesu, Galicijska divizija nije konkretno proglašena krivom za ratne zločine od strane bilo kojeg ratnog suda ili komisije. No, na račun odjela, odnosno pojedinih članova odjela, pristizale su brojne optužbe za nekorektnost iz različitih izvora.

Navodno je bilo teško utvrditi razmjere ratnog zločina među pripadnicima divizije jer je određeni broj novaka bio u ukrajinskim neregularnim formacijama koje su počinile zločine nad Židovima, Poljacima, Sovjetima i ostalim.

Kanadsko istražno povjerenstvo o ratnim zločinima je 1986., od strane suca Julesa Deschênesa, zaključilo je da u vezi s članstvom u diviziji Galicija:

“Divizija Galicija (14. Waffen Grenadier Division der SS) ne bi trebala biti optužena kao grupa. Pripadnici divizije Galicija prošli su individualnu provjeru iz sigurnosnih razloga prije ulaska u Kanadu. Optužbe za ratne zločine divizije Galicija nikada nisu bile potkrijepljene, ni 1950. kada su prvi put bile preferirane, ni 1984. kada su obnovljene, niti pred ovim Povjerenstvom. Nadalje, u nedostatku dokaza o sudjelovanju ili poznavanju konkretnih ratnih zločina, samo članstvo u diviziji Galicija nije dovoljno da opravda kazneni progon”, zaključilo je tada kanadsko istražno povjerenstvo.

Povjerenstvo je razmatralo presudu Međunarodnog vojnog suda na Nürnberškom procesu, kojom je cijela organizacija Waffen-SS proglašena “zločinačkom organizacijom” krivom za ratne zločine. Također, u svom zaključku, Deschênesova komisija samo je diviziju nazvala 14. Waffen-Grenadier-Division der SS (Galicija), ali je odbacila takvo načelo.

Sol Littman, koji istražuje naciste u Kanadi od 1980., rekao je da se 14. dobrovoljačka grenadirska divizija Waffen-SS-a, poznata i kao divizija Galicija, uglavnom sastojala od Ukrajinaca koji su služili u nacističkim policijskim bataljonima i eskadronima smrti.

Preživjelih 9000 pripadnika divizije predalo se Britancima na kraju rata i odvedeni su u Englesku. Godine 1950. Britanija je apelirala na zemlje Commonwealtha da ih prime.

Kanada je pristala preuzeti 2000, nakon što su dobili uvjeravanja da je njihova prošlost provjerena i da su oslobođeni sudioništva u ratnim zločinima.

Ali prema naknadnim objavljenim britanskim dokumentima i razgovorima s dužnosnicima koji su vodili istragu, oni nisu bili pregledani, dijelom zato što nitko od ispitivača nije govorio njihov jezik, rekao je Littman.

Njih 2 000 naselilo se u većim kanadskim gradovima. Otprilike polovica je još bila živa devedesetih.

New York Times je ranije pisao da bi nacistički simboli na prvoj liniji mogli potkopati podršku Zapada Ukrajini. No, da li će?