Skip to content

S djecom, psima i magarcem putuju pješice do zemlje svojih predaka (VIDEO)

Roditelji s četvero djece, magarcem i psima čuvarima putuju pješice prema zemlji svojih predaka.

Šesteročlana obitelj zaputila se na put iz Francuske u Palestinu, zemlje svojih predaka. Trenutačno pješače Hrvatskom. Korak po korak i evo ih u Hrvatskoj. Na putu koji traje već dvije godine došli su i do slavonske Pleternice, piše Večernji.hr.

Nakon dva desetljeća u Francuskoj, Jusuf se odlučio za avanturu života – odvesti svoju obitelj u rodno mjesto, i to pješice uz 22-godišnju magaricu Ninu i zapregu.

Ostavili su sve iza sebe i krenuli na put koji će im vjerojatno promijeniti život. Žele pomoći svojoj djeci da odrastu u snažne i slobodne ljude, šaljući im istodobno poruku da mogu ostvariti sve što žele ako su za to čvrsto opredijeljeni.

Ne idu najkraćim putom. Ne žuri im se. Nastoje na svom putovanju otkriti što više zemalja i naroda i upoznati se s njihovim običajima. Krajnji cilj im je Palestina.

– Prije 10 godina bio sam u Palestini, sada želim tamo odvesti našu djecu da vide zemlju u kojoj sam rođen. Pred nama je još dug put. Neka nas zdravlje posluži i sve će biti u redu – rekao je Jusuf.

Djeca su u dobi od tri do 11 godina. Oni stariji trenutačno ne idu u konvencionalnu školu.

“Zasad imaju životnu školu. Svi ljudi koje sretnemo mogu ih nešto naučiti”, poručila je majka.

“Ići će u školu kad budu htjeli, mi nećemo odlučivati o tome”, dodao je otac Jusuf.

Krajnji cilj je Palestina. Razlog – vratiti se u domovinu, sretno i u miru.

Krajem prošlog mjeseca snimljeni su u Maljevcu kod Velike Kladuše u blizini granice Bosne i Hercegovine.

Htjeli su u Palestinu preko BiH, ali su procijenili da je ne bi mogli prijeći za tri mjeseca, a onda bi mogli uslijediti problemi s vizom. Stoga su odlučili ići preko Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Grčke, Turske i Sirije sve do Palestine.

Admir Muhić iz Velike Kladuše ugostio ih je iako su inzistirali da spavaju u šatoru.

– Zimu su proveli u jednoj kući u Cetingradu, ali i ondje su postavili svoj šator. Dvije godine spavaju isključivo tako i odbijaju bilo kakav prijevoz do željene destinacije – izjavio je Muhić za bosanskohercegovačke medije.