Skip to content

SA 15 GODINA ODLAZI NA SELO DA OD SELJAKA UČI DA SE BORI KROZ ŽIVOT: Čudan put kineskog predsjednika


Otkako je došao na vlast Xi Jinping, važi za jednog od najmoćnijih i najzagonetnijih ljudi na svijetu. Naime, ovaj neprikosnoveni kineski lider rođen je juna 1953. godine u Pekingu.

Kao dijete, Xi Jinping je proveo dio svoje mladosti u ruralnoj Kini, gdje je njegov otac bio poslan kao dio kampanje za borbu protiv kontrarevolucionarnih elemenata.

Xi je s petnaest godina otišao živjeti na selo u provinciju Shaanxi tijekom kampanje Mao Ce-tunga pod nazivom “Upućivanje mladih intelektualaca na selo” koja je bila dio velike kulturne revolucije u Kini.

Kao dijete poznate obitelji i sin visoko rangiranog člana Komunističke partije, ova kampanja bila je način za Xi Jinpinga da pokaže svoju odanost revoluciji i uključi se u radničku klasu.

Tijekom svog boravka na selu, Xi Jinping je radio na poljima i iskusio teške uvjete života u ruralnom dijelu Kine.

To iskustvo ga je kasnije oblikovalo i utjecalo na njegov politički rad, posebno u njegovoj naklonosti prema ruralnom razvoju i smanjenju jaza između ruralnih i urbanih područja u Kini.

Milioni gradske djece u Kini postupila su na isti način, da uče od seljaka kako se bori kroz težak život.

Kao mladić, Xi Jinping se pridružio Kineskoj komunističkoj partiji i aktivno se uključio u politiku. Studirao je inženjerstvo na Sveučilištu Tsinghua u Pekingu, ali je kasnije prešao na Sveučilište za znanost i tehnologiju u Zhejiangu, gdje je diplomirao iz prava.

Jedna od manje poznatih činjenica o Xi Jinpingu je da je bio poznat kao “stražar” tijekom Kulturne revolucije 1960-ih i 1970-ih godina.

U to vrijeme, on je aktivno sudjelovao u čišćenju i uklanjanju protivnika Komunističke partije.

Xi Jinping / FOTO: quirinale.it

Također je poznato da je Xi Jinping u mladosti bio vrlo strastveni sportaš. Bio je kapetan košarkaške momčadi u srednjoj školi i volio je plivanje, trčanje i stolni tenis. Njegova ljubav prema sportu nastavila se i u kasnijem životu, a on je postao zagovornik kineskog olimpijskog pokreta.

Bio je oženjen dva puta, 1980-ih se vjenčao sa Ke Linging, ćerkom diplomata Ke Huaa, ambasadora NR Kine u Londonu. Ali su se poslije nekoliko godina braka razveli. Potom je 1987. oženio za poznatu pjevačicu Peng Ljuan s kojom ima ćerku Si Mingze, koja trenutno pod pseudonimom studira na Harvardu.

Xi je veliki ljubitelj književnosti i filozofije

– Xi nikada u javnosti ne iznosi emocije i osjećanja, već je uvijek miran, ima kontrolu i generalno uživa u funkciji predsjednika.

– Xi posjeduje diplomu iz hemijske tehnologije i doktorat iz političkih nauka.

– Ispred njega u kongresu uvijek se nalaze dvije šoljice čaja, čime se ukazuje čast.