Skip to content

SAD demokrati smislili su način da se osvete Saudijskoj Arabiji nakon odluke OPEC-a +

SAD demokrati žele odlazak američkih trupa iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata nakon što OPEC smanji naftu.

Skupina članova Zastupničkog doma američkog Kongresa predložila je povlačenje američkih trupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije kao odgovor na odluku OPEC+ da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, piše Washington Times.

Predstavnici Tom Malinowski iz New Jerseya, Sean Casten iz Illinoisa i Susan Wild iz Pennsylvanije ovaj su tjedan predstavili “Zakon o napetom partnerstvu” koji nalaže uklanjanje svih američkih trupa iz obje zemlje zajedno s proturaketnom obranom kao što su Patriot i Terminal High Altitude Area Obrambeni sustav (THAAD).

Drastično smanjenje proizvodnje nafte Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, usprkos potezima predsjednika Bidena za obje zemlje posljednjih mjeseci, neprijateljski je čin protiv Sjedinjenih Država i jasan signal da su oni odlučili stati na stranu Rusije u njenom ratu protiv Ukrajine”, rekli su zastupnici u priopćenju.

Na području Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije nalaze se američke vojne baze s kontingentom do nekoliko tisuća ljudi.

Saudijski princ Mohammed bin Salman i ruski predsjednik Vladimir Putin na summitu čelnika G-20 u Buenos Airesu, Argentina, 30. studenog 2018. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP PUTEM GETTY IMAGES