Skip to content

SAD i Britanija glasovale protiv još jedne ruske rezolucije. Kina i Rusija stavile veto na američku rezoluciju!

  • Danas su pred Vijećem sigurnosti UN-a predstavljene američka i ruska rezolucija o Gazi.

Američka rezolucija se već dva dana modificirala i ona NE poziva na potpuni prekid vatre, nego samo da se naprave privremeni prekidi napada, kako bi se u tim “humanitarnim pauzama” mogla dopremiti pomoć stanovnicima Gaze.

Rusija i Kina stavile su veto na ovu rezoluciju. Protiv američke rezolucije bili su Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je 10 članica SB glasalo za, a dvije su bile uzdržane.

S druge strane, Ruska rezolucija, između ostalog, je pozivala na trenutni prekid vatre, primirje, dostavu humanitarne pomoći. Ovaj kao i raniji ruski nacrt rezolucije također je odbijen.

Kasnije se doznalo da ni Vijeće sigurnosti UN- a nije prihvatilo rusku rezoluciju. Projekt nije dobio potrebnih devet glasova od 15. Četiri zemlje – Kina, Rusija, Gana i UAE – podržale su inicijativu, dvije – SAD i Velika Britanija – bile su protiv, a još devet je bilo suzdržano.

Kako je primijetio stalni predstavnik NRK- a u organizaciji Zhang Jun , američki nacrt rezolucije nije sadržavao poziv na prekid vatre.

“Nacrt je ozbiljno neuravnotežen i brka što je ispravno i pogrešno… Nacrt ne odražava pozive svijeta na prekid vatre i prestanak borbi”, rekao je.

Zhang Jun također je rekao da je njegova zemlja glasala protiv, dijelom i zato što je rezolucija Washingtona imala mnogo kontradiktornih elemenata. Prema njegovim riječima, Kina, Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Brazil predložili su amandmane, ali su Sjedinjene Države ignorirale glavne zabrinutosti strana i “napravile kozmetičke promjene”.

I Jordan će ovog četvrtka predstaviti nacrt rezolucije na izvanrednom sastanku Generalne skupštine UN-a o Izraelu i Gazi.

Jordanski nacrt rezolucije također poziva na trenutačni prekid vatre u Gazi, Izrael da opozove svoj poziv na evakuaciju sjevernog dijela Gaze, te potpun i nesmetan pristup humanitarnoj pomoći u Pojasu Gaze.

U jordanskom tekstu se Izrael spominje kao “okupacijska sila”, prema verziji nacrta objavljenog na nekadašnjem Twitteru.

Iako rezolucija ne bi bila obvezujuća poput rezolucije Vijeća sigurnosti, ipak će biti simbolična ako bude usvojena. Mada sumnjamo, niti jedna rezolucija koja je pozivala na trenutni prekid vatre i primirje do sad nije usvojena!