Skip to content

SAD: “I dalje smo spremni sastati se s Rusijom” kako bismo razgovarali o sporazumu o nuklearnom oružju

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da su SAD “i dalje spremne sastati se s Rusijom” o Novom START-u nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio da njegova zemlja suspendira svoje sudjelovanje u sporazumu o nuklearnom oružju, piše CNN.

I dalje smo spremni sastati se s Rusijom kako bismo razgovarali o Ugovoru i pitanjima nuklearne stabilnosti, kao što ilustrira naš nedavni sastanak P5 o smanjenju rizika. Kao što smo već rekli, bez obzira što se još događa u svijetu, Sjedinjene Države su spremne nastaviti s kritičnim mjerama kontrole naoružanja”, navodi se u izjavi glasnogovornika NSC-a.

“Moskva se ne povlači iz sporazuma, ali obustavlja svoje sudjelovanje”, rekao je Putin u obraćanju naciji.

Znamo da je NATO direktno uključen u napade na ruska postrojenja i snage. Napadaju nas, a žele nam uvesti inspekcije?… NATO i SAD otvoreno kažu da im je cilj strateški poraz Rusiju. Nakon toga očekuju da ćemo ih pustiti u naše pogone? To je apsurd“, rekao je Putin.

Prema ključnom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja, i Sjedinjenim Državama i Rusiji dopušteno je međusobno obavljati inspekcije lokacija s oružjem, no inspekcije su zaustavljene od 2020. zbog pandemije.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je ranije za CNN da je odluka Rusije “duboko nesretna i neodgovorna”.

Ostajemo spremni razgovarati o ograničenjima strateškog naoružanja u bilo kojem trenutku s Rusijom, bez obzira na bilo što drugo što se događa, u svijetu ili u našim odnosima. Mislim da je važno da nastavimo djelovati odgovorno na ovom području”, dodao je.

PROČITAJTE JOŠPutin: Bog im pomogao, neka rade što hoće, ali neka pogledaju Sveto pismo i knjige svih svjetskih religija