Skip to content

SAD je stavio VETO na DRUGU rezoluciju UN-a koja poziva na humanitarni prekid vatre u Gazi

  • Nakon naslova se čovjek zapita… Zašto su ΜANIJACI željni rata?

Sjedinjene Države stavile su u srijedu veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja bi pozvala na humanitarne pauze u sukobu između Izraela i palestinskog Hamasa kako bi se humanitarnoj pomoći omogućio pristup Pojasu Gaze.

Washington tradicionalno štiti svog saveznika Izrael od bilo kakve akcije Vijeća sigurnosti, piše Reuters.

“Upravo smo ponovno bili svjedoci licemjerja i dvostrukih standarda naših američkih kolega”, rekao je ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja.

Rezolucija KOJU JE IZRADILA RUSIJA koja poziva na humanitarni prekid vatre NIJE PROŠLA u ponedjeljak.

Glasovanje o brazilskom tekstu dvaput je odgođeno u posljednjih nekoliko dana dok Sjedinjene Države “pokušavaju posredovati u pristupu pomoći” Gazi. Dvanaest članova glasalo je za nacrt teksta u srijedu, dok su Rusija i Britanija bile suzdržane.

Rusija je rekla da je sada zatražila sazivanje 193-člane Opće skupštine UN-a na izvanredno zasjedanje o sukobu.

Mogla bi odlučiti staviti nacrt rezolucije na glasovanje tamo, gdje nijedna zemlja nema pravo veta. Rezolucije Opće skupštine nisu obvezujuće, ali imaju političku težinu.

Međunarodna diplomacija usredotočila se na pokušaje posredovanja u humanitarnoj stanci u sukobu u blizini graničnog prijelaza Rafah između Egipta i Gaze kako bi se omogućila isporuka pomoći.

Egipat kaže da Rafah nije službeno zatvoren, ali je postao neoperativan zbog izraelskih zračnih napada.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u srijedu na trenutni humanitarni prekid vatre kako bi se omogućilo oslobađanje talaca i pristup humanitarne pomoći Gazi.

Šef humanitarne pomoći UN-a Martin Griffiths rekao je Vijeću sigurnosti u srijedu: “Hitno nam je potreban mehanizam s kojim su se dogovorile sve relevantne strane kako bi se omogućilo redovito pružanje hitnih potreba diljem Gaze.”