Skip to content

SAD kaže da je kineski avion izveo ‘nepotreban agresivni manevar’ tijekom presretanja američkog špijunskog aviona

Sjedinjene Američke Države zamjerile su kineskim zračnim snagama zbog “agresivnog” manevra, koji je rezultirao turbulencijama američkog špijunskog aviona, piše CNN.

Prema priopćenju, Sjedinjene Države očekuju od svih zemalja u indo-pacifičkoj regiji da koriste međunarodni zračni prostor na siguran način i u potpunosti poštuju međunarodno pravo, dodalo je zapovjedništvo.

Objavljena je snimka susreta na kojoj se vidi kako kineski J-16 presijeca tačno ispred nosa američkog RC-135, prisiljavajući američki avion da leti kroz turbulenciju izazvanu manevrom. Pentagon je u utorak objavio neklasificiranu videosnimku onoga što naziva “nepotrebno agresivnim manevrom” od strane kineskog vojnog mlažnjaka.

Incident se dogodio prošlog petka (26. maja), ali je video presretanja iznad Južnog kineskog mora objavljen u utorak.

U priopćenju Indo-pacifičkih združenih snaga SAD-a tvrdi se da su američki piloti u to vrijeme djelovali iznad međunarodnog zračnog prostora.

Kao odgovor, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu rekao je: “Provokativni i opasni potezi SAD-a glavni su uzrok pitanja pomorske sigurnosti. Kina poziva SAD da prestanu s takvim opasnim provokacijama i da prestanu svaljivati krivnju na Kinu.”

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ponudilo je sličan odgovor u srijedu, dodajući: “Kina će nastaviti poduzimati potrebne mjere kako bi odlučno obranila svoj suverenitet i sigurnost.”