Skip to content
njemacka, ilustracija

SAD nagovaraju evropske zemlje da iskoriste zamrznute rezerve Rusije za pomoć Ukrajini: Riječ je o 300 milijardi dolara!

Sjedinjene Države postale su aktivnije u uvjeravanju evropskih vlada da počnu koristiti zamrznute rezerve ruske središnje banke za pomoć Ukrajini.

Značajne količine sredstava Kremlja zamrznute su u zapadnim zemljama, a Bidenova administracija sve je više zainteresirana da ih iskoristi za dobrobit Ukrajine, piše The Washington Post pozivajući se na izvore.

“Sjedinjene Države postale su mnogo otvorenije za korištenje ruskih rezervi”, kaže sugovornik publikacije.

Riječ je o iznosu od oko 300 milijardi dolara, od čega je samo 5 milijardi dolara u Sjedinjenim Državama.

Čelnici središnjih banaka evropskih zemalja nisu skloni takvoj odluci. Stručnjaci već dugo upozoravaju da bi se jednostavno uzimanje tog novca suočilo s pravnim izazovima i stvorilo ozbiljne financijske rizike.

Čak i najoptimističniji američki zagovornici preusmjeravanja tih sredstava u Ukrajinu smatraju da će za to biti potrebni mjeseci, ako ne i više od godinu dana.

WP podsjeća da su se Sjedinjene Države susrele s problemima pri odobravanju novog paketa pomoći Ukrajini. Zvaničnici inzistiraju da su to nepovezani procesi.

“Američki zvaničnici nepokolebljivi su da ruske bankovne rezerve ne mogu zamijeniti novu hitnu vojnu i ekonomsku pomoć iz Washingtona koja je Ukrajini potrebna kako bi preživjela sljedećih nekoliko mjeseci rata”, piše WP.

Dosad su Sjedinjene Države odobrile evropski prijedlog da se prihodi ruskih banaka oporezuju i prebace u Ukrajinu.

Prethodno je Belgija najavila da će iduće godine Ukrajini prebaciti 1,7 milijardi eura takvih prihoda.