Skip to content

SAD najavile testiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III bez bojeve glave

Sjedinjene Države će u srijedu ujutro izvesti nova testiranja svoje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) Minuteman III.

Rusija je na to upozorena, a probno lansiranje će biti redovnog karaktera, najavio je glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder.

Prema njegovim riječima, lansiranje ICBM-a, bez bojeve glave, izvršit će se iz baze američkih svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji.

Ryder je dodao da su, u skladu s bilateralnim obvezama, Sjedinjene Države dale unaprijed obavijest o lansiranju projektila i unaprijed obavijestile ruske vlasti.

U proljeće 2022. američke su vlasti otkazale probno lansiranje projektila Minuteman III, koje je do tada samo planirano biti odgođeno zbog napetosti s Ruskom Federacijom.

Operativno probno lansiranje nenaoružanog interkontinentalnog balističkog projektila Air Force Global Strike Command Minuteman III, 19. aprila 2023.

Tako su Sjedinjene Države 19. aprila ove godine izvele probno lansiranje ove interkontinentalne balističke rakete, također bez bojeve glave.

Tada je njezino lansiranje obavljeno iz spomenute kalifornijske baze.

– Ovo probno lansiranje dio je rutinskih i povremenih aktivnosti kojima se želi pokazati da je nuklearno odvraćanje Sjedinjenih Država sigurno, pouzdano i učinkovito za odvraćanje prijetnji dvadeset prvog stoljeća i uvjeravanje naših saveznika. Takvi testovi su se dogodili više od 300 puta u prošlosti, kazali su u aprilu iz zapovjedništva baze Barksdale.