Skip to content

SAD najavio novu nuklearnu bombu 24 puta jaču od one bačene na Japan

• Ministarstvo odbrane SAD-a planira razviti nuklearnu gravitacijsku bombu B61-13, čekajući odobrenje Kongresa. Ova bomba, 24 puta jača od one korištene na Hirošimu u Drugom svjetskom ratu, ima za cilj odgovoriti na sve veće sigurnosne izazove. To neće povećati ukupne nuklearne zalihe. Ova je odluka u skladu s promjenjivim sigurnosnim krajolikom, s fokusom na odvraćanje i osiguranje savezništva, kako je izjavio pomoćnik ministra obrane za svemirsku politiku John Plumb, javlja Daily Mail.

Gravitacione bombe su nevođene, ali nova bi imala rep koji bi pomogao pri ciljanju i učinio ga preciznijim.

Prema izvješću Fox Newsa, nuklearna bomba navodno je 24 puta jača od jedne od bombi bačenih na Japan tijekom Drugog svjetskog rata.

“Danas je Ministarstvo obrane (DoD) objavilo da će Sjedinjene Države nastaviti s modernom varijantom nuklearne gravitacijske bombe B61, označene kao B61-13, čekajući odobrenje i odobrenje Kongresa. Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost Ministarstva energetike (NNSA) proizvodit će B61-13”, navodi se u priopćenju Ministarstva odbrane.

Avion baca gravitacionu bombu

Ministarstvo vjeruje da ova odluka odražava “promjenjivo sigurnosno okruženje i rastuće prijetnje potencijalnih protivnika”.

B61-13 će imati istu snagu kao i B61-7, koji ima maksimalnu snagu od 360 kilotona, prema Fox Newsu pozivajući se na izjavu Pentagona, koja je imala činjenični list koji je uključen u objavu.

B61-13 – će biti 24 puta jača od otprilike 15 kilotona bombe koja je bačena na japanski grad Hirošimu 6. avgusta 1945. godine.

Bomba bačena na Nagasaki tri dana kasnije imala je snagu od oko 25 kilotona. B61-13 bi bio gotovo 14 puta veći od bombe od 25 kilotona koja je bačena na Nagasaki.