Skip to content

SAD najavio početak operacije ‘Prosperity Guardian’ da zaštiti pomorsku trgovinu od napada jemenskih Hutija

  • SAD zvaničnici su u ponedjeljak proširili multinacionalne pomorske snage u Crvenom moru za odbranu od napada jemenskih Hutija.

Izjavu o osiguravanju slobode plovidbe Crvenim morem je dao ministar odbrane Lloyd J. Austin III u kojoj je rekao da “napadi Hutija koji potječu iz Jemena prijete slobodnom protoku trgovine, ugrožavaju nedužne pomorce i kršei međunarodno pravo.”

Ministar obrane Lloyd Austin trenutačno je u posjetu Izraelu i ima niz sastanaka zakazanih za utorak kako bi razgovarali o daljnjim odgovorima na napade Hutija s regionalnim zvaničnicima.

Operacija Prosperity Guardian imat će za cilj odvratiti daljnje napade Hutija dok SAD gleda na potencijalno rasplamsavanje regionalnog sukoba usred rata Izraela i Hamasa.

Nova odbrana, nazvana ‘Operation Prosperity Guardian’, temelji se na moći Kombiniranih pomorskih snaga, međunarodne koalicije od 39 članova. SAD će zajedno s više zemalja uključujući UK, Bahrein, Kanadu, Francusku, Italiju, Nizozemsku, Norvešku, Sejšele i Španjolsku pokušati zaštititi Crveno more.

Satelitske slike pokazuju da je američki nosač aviona Eisenhower danas udaljen 283 km od najbližeg područja pod kontrolom jemenskih Hutija.

Hutiji imaju Zoheir i Khalij-e-Fars protubrodske balističke rakete dometa od 300 do 500 km.

Prije nekoliko dana po prvi put u istoriji zabilježili su uspješnu upotrebu protubrodskih balističkih projektila u operativnoj fazi.

S druge strane, Mohammad Bagheri, načelnik glavnog stožera iranskih oružanih snaga je nakon što su Sjedinjene Države objavile početak operacije Prosperity Guardian podijelio status dajući podršku Jemenu.

“Pružamo savjetodavnu i intelektualnu pomoć ‘Jemenskoj narodnoj armiji’ i stojimo uz jemenski narod do kraja”, napisao je.

Posljednjih tjedana, jemenski Huti koje podržava Iran pokrenuli su niz napada bespilotnim letjelicama na komercijalne brodove koji su prelazili Crveno more.

Huti su prethodno upozorili da je svaki brod povezan s Izraelom “legitimna meta” sve dok rat u Gazi ne završi.

Pomorske snage jemenskih oružanih snaga izvele su i u ponedjeljak kvalitetnu vojnu operaciju protiv dva broda povezana s uzurpatorskim cionističkim entitetom.

Službeni glasnogovornik oružanih snaga, brigadni general Yahya Sarie, objasnio je u izjavi da su pomorske snage izvele kvalitetnu vojnu operaciju protiv dva broda povezana s cionističkim entitetom. Prvi je bio brod “Swan Atlantic”, nakrcan naftom, a drugi brod “MSC Clara” koji je prevozio kontejnere i njih su gađala dva mornarička aviona.

Brigadni general Sarie ponovio je da jemenske oružane snage neće oklijevati gađati svaki brod koji prekrši ono što je navedeno u prethodnim izjavama.