Skip to content

“SAD nam šalje ratni brod, a ne brod za pomoć. Neka vam brodovi potonu! Ne treba nam SAD!”, PORUČUJE TURSKA stranka Vatan

Od ranije je poznato da je glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane (Pentagon), brigadni general Patrick Ryder saopćio je da je nosač aviona USS George HW Bush poslan u Tursku kako bi podržao potragu i spašavanje te napore humanitarne pomoći u zemljotresom pogođenim regijama te zemlje.

Stručnjaci u turskoj su se protivili smjeru broda. Mnoga imena, posebno admiral Cihat Yaycı, izrazili su da ovakav stav SAD-a nije pokret za pomoć žrtvama potresa, piše Aydinlik.

Glavni tajnik stranke Vatan, Özgür Bursalı, reagirao je na američko usmjeravanje nosača aviona USS Georgea HW Busha u Tursku. Bursalı je rekao: “Neka vaši brodovi potonu” i pozvao na preusmjeravanje broda.

SAD nam šalje ratni brod, a ne brod za pomoć. Ovaj brod je element psihološkog ratovanja, a ne brod za pomoć. SAD ovim brodom ne samo da šalje ratni stroj protiv nas, nego cilja na samopouzdanje Turske i dolazi zarοbiti Tursku. Sada SAD pokušava ući u našu zemlju sa svojim prljavim rukama, prljavim čizmama i ratnim brodovima. Već su svoje cijevi uperili u Tursku s desecima baza, sada pokušavaju osvojiti Tursku na lakši način”, rekao je Bursalı.

Na ovom brodu nema pomoći u slučaju potresa. Tu su deseci borbenih aviona, podmornica, ratnih aviona, naprednih projektila. Ne treba nam SAD. Turska je na dužnosti sa svojom državom, vojskom i nacijom i prebrodit će poteškoće. Neće doći pomoć SAD Turskoj, nego će doći katastrofa. Ponovno pozivamo: Ne možete u Anadoliju sa svojim krνaνim čizmama! Ne možete uzeti Tursku za taοca. Neka vam brodovi tonu! Ovaj brod treba odmah vratiti i nikada ne smije uploviti u luku Iskenderun”, poručio je Bursalı u video poruci na Twitteru.