Skip to content

SAD plaši Rusiju: Rasporedili su avion ‘Sudnjeg dana’ u Europu

SAD plaši Rusiju avionom sudnjeg dana E-6B Mercury koji kontrolira lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila Trident II D5 s nuklearnim bojevim glavama od 475 kilotona.

Prošle sedmice, Zračne snage Sjedinjenih Država poslale su četiri nuklearna bombardera B-52 Stratofortress u Europu. Sada je poznato da je i avion E-6B Mercury sletio na Island.  E-6B Mercury je također poznat kao mornarički avion “Sudnjeg dana”.

O dolasku aviona na Island javilo je Europsko zapovjedništvo američkih zračnih snaga na Twitteru. U izvještaju službe stoji da E-6B Mercury izvodi aktivnosti u zoni odgovornosti zapovjedništva.

Avion sudnjeg dana dizajniran je za komunikaciju sa strateškim raketnim krstaricama na nuklearni pogon koje nose interkontinentalne balističke projektile. Ovo su podmornice klase Ohio.

Svaka podmornica može nositi do 24 projektila Trident II D5, koji mogu nositi nuklearne bojeve glave. Maksimalni domet lansiranja im je 11.300 km, a kapacitet termonuklearne bojeve glave 475 kilotona. Umjesto Trident II D5, Ohio podmornice mogu nositi 154 krstareće rakete BGM-109 Tomahawk dometa do 2500 km.

E-6B Mercury je modifikacija putničkog aviona Boeing 707-320. Može postići brzinu od 981 km/h pri brzini krstarenja od 842 km/h i može se popeti do 12,8 km visine. Praktični domet je 11.760 km. Opremljen je automatskim sustavom za kontrolu lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila.

Za komunikaciju s raketnim krstaricama u ultradugom valnom području predviđene su dodatne antene koje se oslobađaju iz trupa aviona, piše Gagadget.