Skip to content

SAD ponovo stavio VETO na UN-ov nacrt rezolucije kojom se poziva na prekid vatre u Gazi

SAD JE u petak stavio veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se pozivalo na “trenutačni humanitarni prekid vatre” u Gazi, unatoč pritisku glavnog tajnika UN-a koji je osudio “kolektivno kažnjavanje” palestinskog naroda.

SAD, stalna članica Vijeća sigurnosti, ima ovlasti blokirati svaki prijedlog koji dođe pred Vijeće. Njezin saveznik, Velika Britanija, glasala je za suzdržanost, dok je 13 drugih zemalja članica glasalo za.

Nacrt rezolucije predložili su Ujedinjeni Arapski Emirati, a kosponzoriralo ga je 97 zemalja članica. Nakon što je rezolucija propala, SAD su pokušale obraniti svoju odluku, dok su drugi krenuli u napad.

  • SAD je rezoluciju nazvao “neuravnoteženom” i “odvojenom od stvarnosti”, dodajući da ne uključuje jezik koji su tražili, uključujući jasnu osudu Hamasovih napada na izraelske civile 7. listopada. Također su ponovili poziv na dvodržavno rješenje kao jedini način za postizanje trajnog mira u regiji.

UK je također ponovio SAD, rekavši da ne može glasovati za rezoluciju koja ne osuđuje “zločine koje je Hamas počinio”.

  • Američki veto kritizirale su Rusija i Kina.

Peking je optužio SAD da su “kontradiktorne same sebi” jer su odbile podržati nacrt prekida vatre istovremeno izražavajući zabrinutost za živote civila, dok je Rusija SAD nazvala “bezosjećajnim”.

Brazil, koji je podržao nacrt rezolucije, rekao je da strahuje da će dvodržavno rješenje biti “nepopravljivo” oštećeno bez hitne akcije u Gazi.

Država Palestina, koja ima status stalnog promatrača u UN-u, nazvala je neuspjeh u usvajanju rezolucije “prekretnicom u povijesti” i optužila Vijeće sigurnosti da nije uspjelo preuzeti svoju odgovornost pred sve većim brojem žrtava palestinskih civila.

Organizacija za ljudska prava upozorava da SAD riskira “suučesništvo u ratnim zločinima”

SAD riskira “suučesništvo u ratnim zločinima” korištenjem veta za blokiranje UN-ove rezolucije o prekidu vatre, kaže Human Rights Watch, piše BBC.

Direktor UN-a humanitarne organizacije, Louis Charbonneau, kaže da je američki veto spriječio Vijeće sigurnosti da “uputi neke od poziva koje su same SAD zahtijevale od Izraela i palestinskih naoružanih skupina”.

Charbonneau kaže da to uključuje poštivanje međunarodnog humanitarnog prava, zaštitu civila i oslobađanje svih civila koji su držani kao taoci.

Nastavljajući davati Izraelu oružje i diplomatsko pokriće dok čini zločine, uključujući kolektivno kažnjavanje palestinskog civilnog stanovništva u Gazi, SAD riskira suučesništvo u ratnim zločinima.”

U međuvremenu, izraelski veleposlanik pri UN-u zahvalio je američkom predsjedniku Joeu Bidenu što je “čvrsto stajao uz nas” blokirajući rezoluciju kojom se poziva na trenutni prekid vatre u Gazi.