Skip to content

SAD šalje Izraelu bunker bombe teške 2000 funti za rat u Gazi

  • SAD je osigurao Izraelu velike bombe za uništavanje bunkera, među desecima hiljada drugog oružja i topničkih granata, kako bi pomogao istjerati Hamas iz Gaze, rekli su američki zvaničnici, piše Wall Street Journal.

Isporuke bombi za uništavanje bunkera BLU-109 od 2.000 funti (oko 907 kg) pratile su 15.000 bombi drugih vrsta i 57.000 topničkih granata vrijednih stotine miliona dolara, uglavnom putem teretnih aviona C-17 Zračnih snaga, i nastavile su se posljednjih dana, izvijestio je WSJ, pozivajući se na U.S. zvaničnike.

U isto vrijeme, Bidenova administracija pojačala je pritisak na Izrael da potvrdi da njegova praksa ciljanja minimalizira civilne žrtve. Međutim, nekoliko sigurnosnih analitičara istaknulo je da isporuka takvih bombi Izraelu nije u skladu s pozivima viših američkih dužnosnika, uključujući državnog tajnika Antonyja Blinkena, da se zaštite civili i minimiziraju ljudski gubici.

Zvaničnici Pentagona odbili su dati pojedinosti o vrsti i količini oružja poslanog u Izrael.

Ostali poznati transferi uključuju 5.000 nevođenih bombi Mk82, više od 5.400 bombi Mk84 s bojevim glavama od 2.000 funti, otprilike 1.000 bombi GBU-39 malog promjera i otprilike 3.000 JDAM-ova, kompleta koji se mogu dodati nevođenom streljivu kako bi im se dale sposobnosti preciznih napada, izvijestio je WSJ. pozivajući se na interni popis vlade SAD-a koji je dostavljen toj poslovnici.

Razbijači bunkera” spadaju u kategoriju streljiva koje je američka vojska koristila u Iraku, Afganistanu, Siriji, Somaliji i Libiji za napad na velika okupljanja neprijateljskih ciljeva u uglavnom otvorenim okruženjima, izvijestio je WSJ. Svoje ime zaslužili su svojom sposobnošću probijanja i uništavanja betonskih utvrda.

Nasuprot tome, izraelske operacije u Gazi uglavnom uključuju kopnene borbe i zračne napade na zgrade u gusto naseljenim urbanim sredinama. Može pokušati gađati Hamasovu golemu mrežu podzemnih tunela s bombama BLU-109.

Oni su na neki način oružje izbora za borbe koje smo vodili u Afganistanu i Siriji na otvorenim, neurbanim područjima“, rekao je za WSJ Mick Mulroy, bivši zamjenik pomoćnika ministra obrane i časnik u Marinskom korpusu i CIA-i. . “SAD bi ih mogao koristiti u urbanijim područjima, ali prvo bi napravio dosta analize ciljeva kako bi bio siguran da je napad proporcionalan i utemeljen na vojnoj potrebi.”

Razbijači bunkera su “prilično moćna, ali užasna municija”, kaže za Al Jazeeru Yossi Mekelberg, stručnjak za Izrael u londonskom istraživačkom centru Chatham House. Bombe se zabijaju duboko u zemlju prije detonacije i sposobne su da unište zakopane, očvrsnute mete.

  • Oružje, poznato i kao municija za prodor u zemlju, spada u dvije široke kategorije.

Prva vrsta ima ojačan nos tako da sama bomba preživljava udar. Težina joj daje zamah da se zakopa duboko u metu, a odgođeni fitilj omogućava mu da prodre u tlo ili strukturu prije detonacije.

Druga vrsta nosi dva punjenja, ili bombe, na sebi. Prvo punjenje je malo i koristi se za otvaranje rupe u svojoj meti, omogućavajući ostatku bombe ili projektila da prođe netaknut. Glavni naboj tada detonira unutra, uništavajući sve oko sebe.

Razbijači bunkera prvi put su korišteni u Drugom svjetskom ratu za uništavanje njemačkih podzemnih fabrika raketa.