Skip to content

SAD SE ZAGRIJAVA DA POMOGNE UKRAJINI CILJATI KRIM

Bidenova administracija razmatra argument da je Kijevu potrebna moć za napad na poluotok Krim koji je Rusija anektirala 2014, piše New York Times.

Sjedinjene Države godinama inzistiraju na tome da je Krim još uvijek dio Ukrajine. Ipak, Bidenova administracija držala se tvrdog stava od ruske invazije na Ukrajinu, odbijajući dati Kijevu oružje koje mu je potrebno za gađanje Krimskog poluotoka.

Sada ta linija počinje omekšavati. Bidenova administracija konačno počinje priznavati da će Kijevu možda trebati moć za napad na rusko svetište, čak i ako takav potez povećava rizik od eskalacije, piše publikacija.

Osim toga, nestala su strahovanja da će Kremlj upotrijebiti taktičko nuklearno oružje kao odmazdu, rekli su američki dužnosnici i stručnjaci – iako su upozorili da rizik ostaje. Bidenova administracija sve više vjeruje da bi napad na rusku pozadinu iza Krima mogao ozbiljno potkopati sposobnost Moskve da gurne liniju bojišnice naprijed, kažu dužnosnici.

Bez Krima, sve će se raspasti“, rekla je Evelyn Farkas, viša dužnosnica Pentagona za Ukrajinu tijekom Obamine administracije.

Američki dužnosnici razgovaraju sa svojim ukrajinskim kolegama o korištenju američkog oružja, od raketnih sustava HIMARS do borbenih vozila Bradley, kako bi se možda ciljalo na kopneni most koji funkcionira kao kritična opskrbna ruta koja povezuje Krim s Rusijom preko gradova Melitopolja i Mariupolja.

Međutim, predsjednik Biden još nije spreman Ukrajini dati raketne sustave dugog dometa koji bi Kijevu bili potrebni za napad na ruske instalacije na poluotoku. Ukrajinski dužnosnici dugo inzistiraju na tome da je Krim važna meta za njihove napade i da je kontinuirani vojni pritisak na tamošnje ruske baze značajan dio njihove strategije.

Odlukom da oklopne transportere Bradley pošalje Ukrajini, Bidenova administracija približila se pružanju Kijevu nečega za što su visoki ukrajinski dužnosnici mjesecima preklinjali Sjedinjene Države: izravnu američku pomoć Ukrajini da krene u napad — uključujući ciljanje Krima.

Frederick B. Hodges, umirovljeni general-pukovnik i bivši vrhovni zapovjednik američke vojske u Europi, rekao je da bi ukrajinske trupe u nadolazećim mjesecima mogle upotrijebiti Bradleyeve da pomognu u presijecanju kopnenog mosta.

“Ukrajina bi mogla koristiti Bradleys za premještanje snaga niz glavne ceste, kao što je M14, koja povezuje Kherson, Melitopol i Mariupol,” dodao je Seth G. Jones, viši potpredsjednik u Centru za strateške i međunarodne studije. “Bilo koje ukrajinsko pješaštvo koje bi napredovalo kroz ova područja suočilo bi se sa značajnom vatrom s ruskih položaja, a Bradleys nudi korisnu vatrenu moć i zaštitu za trupe.”

Bradley, zajedno s britanskim tenkovima i oklopnim borbenim vozilima koje su Francuska i Njemačka pristale poslati, mogli bi biti prethodnica oklopnih snaga koje bi Ukrajina mogla angažirati u protuofenzivi ove zime ili proljeća, kažu vladini i neovisni analitičari.

“Mislimo da je sada pravo vrijeme da intenziviramo našu potporu Ukrajini”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly u utorak tijekom posjeta Washingtonu. “Ne možemo dopustiti da se ovo oduži i postane neka vrsta zastoja u Prvom svjetskom ratu.”

Ovaj tjedan, najviši američki i ukrajinski zapovjednici održat će sastanak planiranja na visokoj razini u Njemačkoj kako bi razradili planiranje ofenzive, rekao je još jedan visoki američki dužnosnik. Vježba, rekao je dužnosnik, ima za cilj uskladiti borbene planove Ukrajine s vrstama oružja i zalihama koje NATO saveznici daju.

Pokazujući sposobnost napada na Krimu, kažu američki dužnosnici, Ukrajina bi mogla pokazati da ruska kontrola nije uspostavljena. Bidenova administracija također sve više vjeruje da bi udaranje pozadinskih linija Rusije koje izlaze s Krima moglo ozbiljno oštetiti sposobnost Moskve da dalje pogura svoje prve linije, kažu dužnosnici.

Promjeni razmišljanja doprinosi prigušivanje strahova da bi ciljanje Krima natjeralo Putina da upotrijebi taktičko nuklearno oružje, kažu dužnosnici.

‘Čini mi se da administracija sve više uviđa da prijetnja ruske eskalacije možda nije onakva kakvom su mislili da jest ranije’, rekao je general Hodges.

Dok ukrajinski napadi unutar uže Rusije još uvijek izazivaju eskalaciju zabrinutosti američkih dužnosnika, reakcija Moskve na povremene ukrajinske specijalne operacije ili tajne napade na Krimu, uključujući protiv ruskih zračnih baza, zapovjednih mjesta i brodova u Crnomorskoj floti, bila je ublažena.

“Postoji više jasnoća u pogledu njihove tolerancije na štetu i napade”, rekla je Dara Massicot, viša istraživačica politike u RAND Corporation. “Krim je već bio pogođen mnogo puta bez masovne eskalacije iz Kremlja.”

Sa svoje strane, američki dužnosnici kažu da ne znaju kako će gospodin Putin reagirati ako Ukrajina napadne Krim koristeći američko oružje, piše NYT.