Skip to content

SAD smatra prekid vatre u Ukrajini neprihvatljivim

‘Prekid vatre u Ukrajini trenutno je neprihvatljiv’ – Ovu je izjavu dao američki državni tajnik Anthony Blinken, komentirajući posjet kineskog čelnika Xi Jinpinga Moskvi.

Prekid vatre sada bez dugoročnog rješenja omogućit će predsjedniku Putinu da se odmori i promijeni svoje trupe, a zatim nastavi rat u boljem trenutku za Rusiju. Svijet ne bi trebao biti prevaren nikakvim taktičkim potezom Rusije, uz potporu Kine ili bilo koje druge zemlje, da zamrzne rat pod svojim uvjetima”, rekao je Blinken.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1637850815510503424

Ranije je koordinator Bijele kuće John Kirby komentirao posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi približno istim riječima.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države trenutačno smatraju primirje u Ukrajini neprihvatljivim, a susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i Xi Jinpinga ne bi trebao dovesti do njega.

U ponedjeljak, 20. marta poslijepodne, u Moskvi je započeo sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku s kineskim čelnikom Xi Jinpingom rekao je da je pažljivo pročitao kineski “mirovni plan” za Ukrajinu. Rekao je da namjerava razgovarati o ovom planu tijekom pregovora sa Xijem te da je “Rusija uvijek otvorena za pregovarački proces”.

Xi Jinping je zauzvrat nazvao Putina dragim prijateljem. Rekao je da je pod Putinovim vodstvom “Rusija značajno napredovala u prosperitetu zemlje. Sljedeće godine imate izbore, siguran sam da će vas ruski narod podržati”.