Skip to content

SAD su daljinski izbrisale softver na dronu prije nego što se srušio u Crno more

Sjedinjene Države daljinski su izbrisale osjetljivi softver na dronu MQ-9 Reaper prije nego što se srušio u Crno more kako bi spriječile Rusiju u prikupljanju tajnih informacija, prema dvojici američkih dužnosnika, javlja CNN.

Koraci za brisanje softvera poduzeti su nakon susreta američkog drona i dva ruska lovca Su-27.

U srijedu je Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, rekao da će Rusija pokušati izvući olupinu drona. Patrušev je prije bio šef ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) – nasljednice KGB-a Sovjetskog Saveza.

“Ne znam hoćemo li to moći dobiti ili ne, ali moramo to učiniti… I svakako ćemo to ispitati”, rekao je Patrušev na ruskoj državnoj TV Rossiya 1.

Prema dužnosniku mornarice, SAD nema brodove mornarice u Crnom moru, što bi svaki američki pokušaj izvlačenja učinilo iznimno teškim i dugotrajnim.

U utorak je koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije John Kirby rekao da su SAD poduzele korake kako bi zaštitile “dionice” povezane s dronom.

“Ne ulazeći u previše detalja, ono što mogu reći jest da smo poduzeli korake kako bismo zaštitili svoje ‘dionice’ u odnosu na tu bespilotnu letjelicu – tu konkretnu letjelicu. I to je vlasništvo Sjedinjenih Država. Očito ne želimo vidjeti da se itko dočepa toga osim nas“, rekao je Kirby.

Susret u zraku dogodio se otprilike 70 kilometara jugozapadno od poluotoka Krim, rekao je jedan američki dužnosnik. Dron je pao otprilike 110 kilometara jugozapadno od Krima nakon, dodao je dužnosnik.

Američki mediji su čak napravili i Ilustraciju slučaja pretpostavljajući da su ruski avioni izlili gorivo na skupocjeni američki dron.

Inače, američko ratno zrakoplovstvo koristi dron Reaper za prikupljanje informacija, ali kada je naoružan, dron se također može koristiti protiv izvršnih ciljeva, s obzirom na svoje oružane sustave i sposobnost da nadzire područje kroz dugo vremensko razdoblje. Drugim riječima, Reaper je sposoban i nadzirati i napasti neprijatelja. Ove dvostruke namjene zaradile su Reaperu nadimak u vojnim krugovima: “loνac-ubοjica“.

MQ-9 Reaper može nositi različita oružja uključujući GBU-12 Paveway II laserski vođenu bombu, AGM-114 Hellfire II projektile zrak-zemlja, AIM – 9 Sidewinder i GBU-38 Joint Direct Napadno streljivo (JDAM).