Skip to content

SAD više ne smatraju britansku vojsku jednom od najjačih na svijetu

Pentagon, naravno, smatra Sjedinjene Države kao prve među “zemljama prvog reda” po pitanju naoružanja, zatim su tu Rusija, Kina i Francuska.

Isti status nastoji zadržati i Velika Britanija, koju u SAD-u već nazivaju “zemljama drugog reda”, poput Njemačke i Italije, piše SkyNews pozivajući se na izvore.

Prema publikaciji, sada Britanija pokušava obnoviti svoj borbeni potencijal, ali za to će kraljevstvo trebati ulaganja.

Izvor je naveo 5 glavnih problema s kojima bi se britanska vojska mogla suočiti u slučaju neprijateljstava u trenutnim uvjetima:

1. Oružane snage bi ostale bez streljiva “za nekoliko dana” ako bi bile pozvane u borbu.

2. UK nema sposobnost obraniti svoje nebo od razine raketnih napada i napada bespilotnih letjelica koje Ukrajina podnosi.

3. Trebalo bi 5 do 10 godina da vojska bude sposobna postaviti ratnu diviziju od nekih 25.000 do 30.000 vojnika potpomognutih tenkovima, topništvom i helikopterima

4. Otprilike 30% snaga Ujedinjenog Kraljevstva u visokoj pripravnosti su rezervisti koji se ne mogu mobilizirati unutar rokova NATO-a – “pa bismo se pojavili premalo snaga”

5. Većina vojne flote oklopnih vozila, uključujući tenkove, izgrađena je prije 30 do 60 godina i potpuna zamjena nije dospjela godinama

Američki Global Firepower Index je u najnovijem poretku vojnih snaga za 2023. godinu na prvom mjestu naveo Sjedinjene Države, na drugom Rusku Federaciju, na trećem Kinu. Indija je na četvrtom mjestu. Ujedinjeno Kraljevstvo je na petom, Francuska na devetom, dok je Njemačka na čak 25. mjestu.

Ranije je The Economist izvijestio da je zbog pomoći Ukrajini njemačka vojska u najžalosnijem stanju.