Skip to content

SAD vjeruje da Ukrajinci stoje iza atentata u Rusiji

Američke obavještajne agencije vjeruju da su dijelovi ukrajinske vlade odobrili napad automobilom bombom u blizini Moskve u kolovozu u kojem je ubijena Daria Dugina, kći istaknutog ruskog nacionalista, što je element tajne kampanje za koju američki dužnosnici strahuju da bi mogla proširiti sukob.

“Sjedinjene Države nisu sudjelovale u napadu, niti pružanjem obavještajnih podataka niti drugom pomoći”, rekli su dužnosnici.

Američki dužnosnici također su rekli da nisu bili upoznati s operacijom unaprijed i da bi se usprotivili ubojstvu da su bili konzultirani. Nakon toga su američki dužnosnici upozorili ukrajinske dužnosnike zbog atentata, naveli su.

Tijekom današnjeg brifinga u Kremlju, glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov upitan je o izvješću New York Timesa od srijede koje je otkrilo da američke obavještajne agencije vjeruju da su dijelovi ukrajinske vlade odobrili napad autobombom u blizini Moskve u kolovozu u kojem je ubijena Daria Dugina.

Odgovor Peskova je bio da je ruska obavještajna služba uvijek tvrdila da Ukrajina stoji iza ubojstva Darje Dugine u kolovozu pa je “pozitivno” da se čini da Sjedinjene Države dijele tu procjenu, piše Guardian.

Kijev je u četvrtak odbacio tvrdnje da je umiješan u napad.

Pomno držana procjena ukrajinskog suučesništva, o kojoj se ranije nije izvještavalo, podijeljena je u američkoj vladi prošlog tjedna. Ukrajina je odmah nakon napada zanijekala umiješanost u ubojstvo, a visoki dužnosnici ponovili su to poricanje kad su ih upitali o procjeni američkih obavještajnih službi.

Iako Rusija nije uzvratila na konkretan način za ubojstvo, Sjedinjene Države su zabrinute da takvi napadi – iako imaju veliku simboličku vrijednost – nemaju izravan učinak na bojno polje i mogu isprovocirati Moskvu da izvede vlastite napade na visoke ukrajinske dužnosnike.

Američki dužnosnici bili su frustrirani ukrajinskim nedostatkom transparentnosti o svojim vojnim i tajnim planovima, posebno na ruskom tlu, navodi se u izvješću New York Timesa.

Od početka rata ukrajinske sigurnosne službe pokazale su svoju sposobnost dosezanja u Rusiju kako bi provodile diverzantske operacije. Ubojstvo Dugine, međutim, bila bi jedna od najhrabrijih operacija do sada – pokazujući da se Ukrajina može jako približiti istaknutim Rusima, tvrdi medij.

Američki dužnosnici koji su govorili o obavještajnim podacima nisu otkrili za koje se elemente ukrajinske vlade vjeruje da su odobrili misiju, tko je izveo napad niti je li predsjednik Volodimir Zelenski potpisao misiju. Američki dužnosnici izvijestili su o ukrajinskoj akciji, a američki odgovor je govorio pod uvjetom anonimnosti, kako bi razgovarali o tajnim informacijama i pitanjima osjetljive diplomacije.

Američki dužnosnici nisu htjeli reći tko je u američkoj vladi izrekao opomene ili kome su u ukrajinskoj vladi izrečene. Nije poznato kakav je bio odgovor Ukrajine.

Dok su Pentagon i špijunske agencije dijelile osjetljive obavještajne podatke s bojnog polja s Ukrajincima, pomažući im da se usredotoče na ruska zapovjedna mjesta, linije opskrbe i druge ključne mete, Ukrajinci nisu uvijek govorili američkim dužnosnicima što planiraju učiniti.

Sjedinjene Države su izvršile pritisak na Ukrajinu da iznese više o svojim ratnim planovima, s mješovitim uspjehom. Ranije tijekom rata, američki dužnosnici su priznali da su često znali više o ruskim ratnim planovima – zahvaljujući svojim intenzivnim naporima prikupljanja informacija– nego o namjerama Kijeva.

Od tada se suradnja povećala. Tijekom ljeta, Ukrajina je svoje planove za rujansku vojnu protuofenzivu podijelila sa Sjedinjenim Državama i Britanijom.

Američkim dužnosnicima također nedostaje potpuna slika konkurentskih centara moći unutar ukrajinske vlade, uključujući vojsku, sigurnosne službe i ured Zelenskog, što je činjenica koja može objasniti zašto neki dijelovi ukrajinske vlade možda nisu bili svjesni zavjere.

Upitan o procjeni američkih obavještajnih službi, Mykhailo Podolyak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, ponovio je poricanje ukrajinske vlade o umiješanosti u Duginino ubojstvo.

“Opet ću naglasiti da svako ubojstvo tijekom rata u nekoj zemlji mora sa sobom nositi neku vrstu praktičnog značaja”, rekao je Podolyak za The New York Times u intervjuu u utorak. “Trebao bi ispuniti neku specifičnu svrhu, taktičku ili stratešku. Netko poput Dugine nije taktički ili strateški cilj Ukrajine.

“Imamo druge ciljeve na teritoriju Ukrajine”, rekao je. “Mislim na kolaboracioniste i predstavnike ruskog zapovjedništva, koji bi mogli imati vrijednost za pripadnike naših specijalnih službi koji rade u ovom programu, ali svakako ne Dugina.”

Iako su detalji oko sabotaže na teritoriju pod ruskom kontrolom obavijeni velom misterija, ukrajinska vlada tiho je priznala ubojstvo ruskih dužnosnika u Ukrajini i sabotiranje ruskih tvornica oružja i skladišta oružja.

New York Times navodi da je visoki ukrajinski vojni dužnosnik koji je odbio biti identificiran zbog osjetljivosti teme rekao je da su ukrajinske snage, uz pomoć lokalnih boraca, izvršile ubojstva i napade na optužene ukrajinske kolaboracioniste i ruske dužnosnike na okupiranim ukrajinskim teritorijima. Među njima je šef regije Kherson postavljen u Kremlju, koji je otrovan u kolovozu i morao je biti evakuiran u Moskvu na hitno liječenje.

Zemlje tradicionalno ne raspravljaju o tajnim akcijama drugih nacija, zbog straha od otkrivanja vlastitih operacija, ali neki američki dužnosnici vjeruju da je ključno obuzdati ono što smatraju opasnim avanturizmom, posebice politička ubojstva.

Ipak, američki dužnosnici posljednjih su dana inzistirali na tome da odnosi između dviju vlada ostanu jaki. Zabrinutost SAD-a zbog ukrajinskih agresivnih tajnih operacija unutar Rusije nije potaknula nikakve poznate promjene u pružanju obavještajne, vojne i diplomatske potpore vladi Zelenskog ili ukrajinskim sigurnosnim službama.

U telefonskom razgovoru u subotu, državni tajnik Antony Blinken rekao je svom ukrajinskom kolegi Dmytru Kulebi da će Bidenova administracija “nastaviti podupirati napore Ukrajine da povrati kontrolu nad svojim teritorijem jačanjem svoje strane vojnim i diplomatskim putem”, prema Nedu Priceu, glasnogovornik State Departmenta.

Dužnosnici State Departmenta, Vijeća za nacionalnu sigurnost, Ministarstva obrane i CIA-e odbili su komentirati obavještajnu procjenu, piše The New York Times.