Skip to content

SAD želi da latinoameričke zemlje isporuče rusko oružje Ukrajini u zamjenu za američko

Sjedinjene Države surađuju s latinoameričkim zemljama kako bi u Ukrajinu prebacile sovjetsko i rusko oružje koje je u službi tih zemalja u zamjenu za isporuku američke vojne opreme tim zemljama, kazala je načelnica Južnog zapovjedništva SAD-a generalica Laura Richardson, piše Glas Amerike.

“Rusija ima saveznike na Kubi, Venezueli i Nikaragvi, ali i još šest zemalja, ukupno njih devet ima rusku vojnu opremu. Mi radimo na zamjeni ruske opreme američkom vojnom opremom u slučaju da ove zemlje žele da je doniraju Ukrajini”, kazala je Richardson na sastanku think tanka Atlantskog vijeća.

Richardson je naglasila da Latinska Amerika “puno uvozi” u sjevernu zemlju, priznajući da SAD “ima konkurenciju” pa bi “trebali raditi stvari malo drugačije”.

Južno zapovjedništvo identificira Rusiju, Kinu i “transnacionalne kriminalne organizacije” kao glavne konkurente u regiji.

Osim Venezuele, Kube i Nikaragve – glavnih saveznika Moskve u Latinskoj Americi – druge zemlje poput Meksika, Perua, Argentine, Kolumbije i Brazila također su kupile rusko oružje, navodi se u izvješću Centra za strateške i međunarodne studije think tanka sa sjedištem u Washingtonu.

Rusija upozorava protiv prebacivanja ruskog oružja u Ukrajinu

“U ovom pitanju, pravna ograničenja na isporuke trećim zemljama su vrlo važna, jer svaka opskrba nameće određene obveze zemljama koje primaju vojne proizvode”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov na svojoj dnevnoj telefonskoj konferenciji za novinare, prenosi Eph.