Skip to content

ŠALOM!: Οslοbοđena žena se osvrnula i RUKOVALA s bοrcem Ηamasa dok je predaju Crvenom polumjesecu (VIDEO)

  • ΗΑMAS je oslobodio još dvije Izraelke dok SAD savjetuje odgodu kopnenog rata kako bi se omogućili pregovori o zarobljenicima.

Ηamas je u ponedjeljak oslobodio dvije starije Izraelke koje su držane kao taoci u Gazi jer su Sjedinjene Države izrazile sve veću zabrinutost da će eskalacija rata između Izraela i Hamasa izazvati širi sukob u regiji, uključujući napade na američke trupe.

Dvije oslobođene Izraelke, 85-godišnja Yocheved Lifshitz i 79-godišnja Nurit Cooper, odvedene su iz Gaze na prijelazu Rafah u Egipat, gdje su prebačene u kola hitne pomoći, prema snimci prikazanoj na egipatskoj televiziji.

Dvije žene, zajedno sa svojim muževima, otete su iz svojih domova u kibucu Nir Oz blizu granice s Gazom tokom Hamasovog napada 7. oktobra na južne izraelske zajednice. Njihovi muževi, 83 i 84 godine, nisu pušteni.

Lifshitzina kći, Sharone Lifschitz, rekla je novinarima prošli tjedan da su joj roditelji bili mirovni aktivisti, a da bi se njen otac vozio do granice s Gazom kako bi odveo Palestince u istočni Jeruzalem na liječenje.

Ljubaznost bi ih, rekla je prošli tjedan, nekako mogla spasiti.

U ponedjeljak je Ηamas objavio video koji prikazuje primopredaju dvije starije žene, s borcima koji im daju piće i grickalice, i držeći ih za ruke dok ih vode zvaničnicima Crvenog krsta.

Neposredno prije kraja videa, Lifshitz pruža ruku kako bi se rukovala s jednim od boraca Ηamasa.

“Šalom”, čuje se kako mu gospođa Lifshitz govori u videu.

Šalom je riječ iz hebrejskog. Izvorno znači “mir”, no njeno značenje nadilazi doslovni prijevod. Izraz je kojim se ljudi pozdravljaju na Bliskom Istoku. Činom pozdravljanja riječju “šalom” jedan drugome žele sve ono što se smatra pod srećom, radošću, blagostanjem, zdravljem, pored onog što ta riječ označava nepostojanje rata, bolesti, svih inih zala.

Biblijski se to značenje proširuje i na blagoslov, život, bogatstvo, spas, slavu, počinak, pravednost. Mir ovdje označuje sreću u svoj svojoj punosti, mir koji mu samo Bog može podariti.

Ηamas očito nije dobio ništa u zamjenu za oslobađanje dvoje talaca, koji su oslobođeni nekoliko dana nakon što su oslobođene i Amerikanka i njezina kćer tinejdžerica.

Otprilike u isto vrijeme, izraelska unutarnja sigurnosna služba, Shin Bet, objavila je snimku na kojoj se vidi niz zatvorenika iz napada Ηamasa – većina u čistim zatvorskim uniformama, ali jedan u krνaνoj majici i barem jedan koji se grči od bolova – kako sjede s lisicama na rukama u sivim uredima govoreći o napadu 7. oktobra. Muškarci u videu su rekli da su dobili naredbu da ubijaju mladiće i otimaju žene, djecu i starce, te da su im obećane novčane nagrade.

Borci Ηamasa u izraelskom zarobljeništvu prilikom davanja izjave
Borci Ηamasa u izraelskom zarobljeništvu prilikom davanja izjave
Borci Ηamasa u izraelskom zarobljeništvu prilikom davanja izjave

Jasno je da su oba videozapisa bila namijenjena oblikovanju ratne priče — s Izraelom koji se fokusirao na Ηamasovu brutalnost, a Hamas pokušava prikazati humanu stranu, piše Associated Press.

Publikacija navodi da nisu mogli nezavisno potvrditi nijedan video, a da su taoci kao i zatvorenici u Izraelu mogli djelovati pod prisilom.

Broj poginulih u Gazi naglo je porastao jer je Izrael pojačao zračne napade koji su sravnili zgrade u, kako je rekao, pripremi za eventualni kopneni napad. Sjedinjene Države savjetovale su Izraelu da odgodi očekivanu invaziju kako bi dao vremena za pregovore o oslobađanju više talaca.