Skip to content
majka i cetvero djece ispred kuce

Samohrana majka izgradila kuću gledajući YouTube tutoriale

Cara Brookins radi kao kompjuterski analitičar, i samohrana je majka, njezina su djeca tada imala 17, 15, 11 i 2 godine.

Nakon razvoda braka, ona i njena djeca nisu imali smještaj za stanovanje.

Tokom vikenda za Dan zahvalnosti, vozila je svoju djecu u iznajmljenu kolibu, smještenu u planinama Ozark kada je prošla pored kuće koju je potpuno uništio tornado. Ostali su samo temelji.

“Zaustavila sam se i izašla da ga pogledam,” rekla je. “Mislila sam: kladim se da bih ovo mogla obnoviti ako bih stvarno pokušala. ”

I uz  pomoć  YouTube-a, to je upravo ono što su ona i njena porodica učinili.

Tog vikenda, ona i njena djeca fantazirali su o tome kako bi bilo izgraditi vlastiti dom. “Djeca su se pridružila i počela da crtaju planove na malim blokovima,” rekla je ona. Sljedeće što je uradila je podizanje kredita za izgradnju.

djevojcica pomaze u izgradnji temelja na kuci

Radeći puno radno vrijeme, Cara je morala dovršiti projekt za devet mjeseci zbog uvjeta zajma. “Znali smo da će to biti teško,” rekla je.

Budući da je zajam pokrivao samo zalihe, Cara i njezina djeca morali su učiniti sve što mogu kako bi smanjili troškove, što je značilo da će većinu učiniti sami. Pretraživali bi tutorijale na usluzi YouTube da bi vidjeli što trebaju učiniti.

Pokazalo se da je imala dovoljno novca da kupi sve građevinske potrepštine i hektar zemljišta. Dakle, bez osvrtanja, ona i njezina porodica naglo su skočili u projekt.

majka i sin rade na konstrukciji kuce

“Nije bilo dovoljno novca da plate radnike. Nije bilo plana B. ”

Svaki korak u procesu bio je zajednički napor. Njen najstariji sin Drew pomogao je da majka Cara izradi nacrt kuće i dobije odobrenje od strane grada za izgradnju, njena kćerka je dovlačila vodu iz komšijinog ribnjaka i mješala beton, dok je njena druga kći pravila hranu za sve njih, a najmlađi dvogodišnjak se radosno igrao u blatu na gradilištu.

“Svi su bili u igri,” Cara Brookins je ponosno pričala o svojoj djeci za CBS News.

“Moj najveći strah je bio da će se moji tinejdžeri probuditi i reći: ” Ne, ja to ne radim. “To se nije dogodilo. Bilo je to prvi put da su osjetili bilo kakvu moć, bilo kakvu kontrolu nad svojim životima. I znali su koliko im je to potrebno. ”

“Moja djeca su svaki dan ustajala rano i dolazili su ovamo poslije škole. Radili smo po čitav dan, a ponekad bismo radili noću sa upaljenim farovima. Bilo je nevjerovatno intenzivno.”

Kada su inspektori za pregledanje kuća došli, bili su iznenađeni kako je sve profesionalno odrađeno, ne vjerujući da je to izgradila jedna majka bez imalo znanja o građevini.

Svoju kuću koja ima biblioteku, garažu za tri automobila, pet spavaćih soba i dva sprata nazvali su Inkwell Manor, a kuća danas vrijedi oko pola miliona dolara.

biblioteka kucna
Biblioteka, gdje Cara provodi najviše vremena
kuhinja
Kuhinja

kuca

Sada, na drugoj strani situacije koja se nekada činila beznadežnom, ona ima poruku za druge žene koje se osjećaju nemoćne i paralizirane nakon neuspjelog braka.

“Zaboravite sve što vam je rečeno o dječijim koracima. Svi kažu: “Ako svaki dan napravite mali korak, biće bolje.” Međutim, po mom iskustvu to nije. Morate napraviti veliki skok.

To mora biti ovaj ogroman, ogroman čin. Za nas je to bila izgradnja kuće. Za nekog drugog, to bi moglo biti nešto potpuno drugačije. Ali morate da uradite nešto veliko što mijenja vašu percepciju o sebi.”

 

Sidebar