Skip to content

“Sastanimo se nas trojica”: Lukašenko poziva Bidena u Bjelorusiju na sastanak s Putinom: “Ako je Biden voljan može pozvati i Zelenskog”

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dao je niz izjava svjetskim novinarima o rusko-ukrajinskom ratu i odnosima sa Zapadom. O tome piše BelTA.

Evo ključnih izjava bjeloruskog predsjednika:

U kontekstu nadolazećeg posjeta američkog predsjednika Joea Bidena Poljskoj, Lukašenko je pozvao američkog čelnika u Bjelorusiju, rekavši da će na sastanak doći i njegov ruski kolega Vladimir Putin.

Čak će i Putin doletjeti u Minsk na trilateralni sastanak: dva ‘agresora’ i ‘miroljubivi’ predsjednik. Zašto ne? Radi prestanka rata. Ako želi zaustaviti rat (u blizini je Poljska, poslat ću avion, ako ništa, Boeing po njega), a mi ćemo ga ugostiti. Ali, nažalost, on neće doći. Iako bi trebao zbog završetka rata, zbog sprječavanja daljnjih gubitaka života. Ostat će u Poljskoj, jer Poljska je hijena Europe i igra najaktivniju ulogu u eskalaciji rat u Ukrajini danas. Poljska je danas najglasnija, čak i od Sjedinjenih Država”, rekao je Lukašensko, te nastavio:

Mogu ja uvjeriti Vladimira Vladimiroviča Putina u nešto, ali ne i vašeg Bidena… Vidjet ćemo. Po cijelom svijetu objavljujemo da ga je bjeloruski predsjednik pozvao u Bjelorusiju. To je pokraj Varšave, 30 minuta zračne linije.” .. Pozivam ruskog predsjednika i Bidena u Minsk da sjednemo i razgovaramo. Ako on (predsjednik Sjedinjenih Država) ne dođe u Minsk (mrtaνsam ozbiljan u vezi toga), onda će to značiti da želite rat. Jamčim vam da ću nagovoriti predsjednika Putina da dođe u Minsk pa da nas trojica sjednemo i razmislimo što se može učiniti. Ili možda, ako Biden bude voljan, pozovemo i Zelenskog. Može on odletjeti točno iznad granice, a ne kroz Varšavu. Rusi i ja ćemo jamčiti njegovo sigurno putovanje u Bjelorusiju. 40 minuta i on je ovdje. Od Kijeva do Minska”, rekao je Aleksandar Lukašenko.

Izjavio je da mobilizacija u Bjelorusiji “nije objavljena i mi je nećemo provoditi i objavljivati”, ali je dodao da se “pripremamo za rat u smislu osiguranja da se na nas ne izvrši agresija”.

Spreman sam boriti se zajedno s Rusima s teritorija Bjelorusije samo u jednom slučaju: ako barem jedan vojnik kroči u Bjelorusiju da ubija moj narod. Ako počine agresiju na Bjelorusiju, odgovor će biti trenutan. Tada će rat dobiti sasvim druge razmjere”, rekao je bjeloruski čelnik.

Aleksandar Lukašenko je dodao da se to ne odnosi samo na Ukrajinu, već i na druge susjede Bjelorusije.

“Ako osjetimo da će početi rat, izvršit ćemo mobilizaciju. Za sada nema takve prijetnje. Ako želite mir, pripremite se za rat. Nisam ja izmislio ovu ideju. Stoga, ako želite mir, morate biti spremni na rat. I tvoj neprijatelj mora shvatiti da si spreman”, rekao je.

Ne treba nam strateško nuklearno oružje, ali nam treba taktičko nuklearno oružje.

Lukašensko je podsjetio da je, kada je postao predsjednik, nuklearno oružje povučeno iz Bjelorusije na čemu su inzistirali Amerikanci.

Imali smo najmoderniji Topol-M. Ovdje smo imali najmodernije oružje. Pristali smo ih se odreći u sklopu jamstava Amerikanaca, Europljana i Rusa da nikada neće zadirati u naš suverenitet i neovisnost, da nam nikada neće uvesti ekonomske sankcije. Ovaj dogovor je formaliziran. Oni [Zapad] su to zanemarili, pogazili, koriste na nama sankcije. Dave nas gdje god je moguće, kršeći taj ugovor. Da smo imali to nuklearno oružje, ne bi s nama tako razgovarali. Dakle, svi razumiju samo silu“, rekao je šef bjeloruske države.

“Stoga nam ne treba strateško nuklearno oružje. Nećemo udarati na Ameriku, pa čak ni na europske zemlje. Ali ono o čemu sada govorimo je taktičko nuklearno oružje. Treba pripremiti letjelicu koja može nositi taktičko nuklearno oružje“, objasnio je predsjednik.

Zelenski uništava Ukrajinu, kaže Lukašenko

“Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski svojim djelovanjem na eskalaciji i nastavku sukoba uništava zemlju. ‘Volodja’ Zelenski uništava Ukrajinu”, rekao je.

Vidite, sutra će se pojaviti novi gorući problem i svijet će obratiti pozornost na njega. Zaboravit će Ukrajinu. Trebat će sto godina [da se obnovi zemlja]. Nitko neće pomoći. Ako netko ipak to učini, bilo SAD ili Europska unija, onda će drugi upravljati državom, ekonomskim metodama. Ako to treba Ukrajini, ako to treba Zelenskom, onda neka nastave rat. Ali to nije nešto što treba običnim ljudima, a ne treba ni vojsci”, naglasio je.

Povukao je analogiju s Drugim svjetskim ratom i Velikim domovinskim ratom koji je trajao nekoliko godina: “Mislili smo da se više nikada nećemo rukovati s Nijemcima. Ipak, postali smo prijatelji. Mnogo je takvih činjenica u povijesti. To je samo šteta jer mnogi ljudi to ne razumiju.”