Skip to content

Saudijska Arabija: NEĆEMO PRODAVATI NAFTU ZEMLJAMA KOJE NAMEĆU ograničenje cijena

Saudijska Arabija kaže da neće prodavati naftu zemljama koje nameću ograničenje cijena, izjavio je ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman u intervjuu za Energy Intelligence.

Postavljanje gornje granice cijene nafte neizbježno će dovesti do nestabilnosti tržišta, a Saudijska Arabija će smanjiti proizvodnju nafte, rekao je.

“…. Ako postoji ograničenje cijena na izvoz nafte iz Saudijske Arabije, nećemo prodavati naftu nijednoj zemlji koja nameće ograničenje cijena na naše ponude i smanjit ćemo proizvodnju nafte, a neću se iznenaditi ako i drugi učine isto“, rekao je.

Saudijski ministar energetike je dodao da je sada grupa zemalja proizvođača nafte OPEC+ uspjela postići značajnu stabilnost i transparentnost na tržištu nafte, posebno u usporedbi sa svim ostalim tržištima roba.

Podsjetimo, gornju cijenu ruske nafte postavile su zapadne zemlje na 60 dolara po barelu.

OPEC+ je u oktobru 2022. odlučio smanjiti proizvodnju za 2 miliona barela dnevno do kraja 2023. S tim u vezi, princ Abdulaziz  je rekao da “nesigurnost u globalnom gospodarstvu ograničava “jasnoću” o izgledima za tržišta nafte i znači da je “razumni i jedini pravac djelovanja” za OPEC+ pridržavanje pakta o proizvodnji dogovorenog prošlog oktobra.

Indija također nije potpisala sporazume sa zapadnim zemljama o uvođenju ograničenja cijena nafte iz Rusije.

Indija nije obvezna kupovati rusku naftu po stopama ispod gornje granice cijene koju su nametnule Grupa sedam (G7) i druge zapadne zemlje, rekao je Reutersu izvor indijskog ministarstva nafte. Indija nije potpisala nikakav sporazum sa zapadnim silama o nametanju ograničenja cijena ruske nafte, rekao je izvor.