Skip to content

Saudijska Arabija podijelila obavještajne podatke sa SAD-om o “neposrednom napadu” Irana

Saudijska Arabija podijelila je obavještajne podatke sa SAD-om o “neposrednom napadu” Irana na mete u kraljevstvu, izvijestio je Wall Street Journal pozivajući se na saudijske i američke dužnosnike, te stavljajući američku vojsku i druge na Bliskom istoku na povišenu razinu pripravnosti.

U izvješću se dalje navodi da je Iran spreman izvesti napade i na kraljevstvo i na Erbil u Iraku, u nastojanju da odvrati pozornost s unutarnjih prosvjeda koji potresaju zemlju od rujna.

Kao odgovor na upozorenje, Saudijska Arabija – koja je donedavno bila na Bidenovom administratorskom “zΙočestom popisu” i nekoliko drugih susjednih država podigli su stupanj pripravnosti za svoje vojne snage, rekli su saudijski i američki dužnosnici. Nisu dali više detalja o saudijskoj obavještajnoj službi.

Iranske vlasti također su javno optužile Saudijsku Arabiju, zajedno sa SAD-om i Izraelom, za poticanje demοnstracija.

Nije baš jasno kako bi napad na Saudijsku Arabiju i pokretanje rata s daleko bolje naoružanim protivnikom “odvratio pažnju” od iranskih unutarnjih problema.

Ali, jedno je sigurno, ako doista eskaΙira u još jedno bure baruta u Perzijskom zaljevu, gledajte koliko će visoko skočiti cijena nafte.