Skip to content

SAVJET JEDNOG TATE: Kako i otac može da pomogne oko dojenja

Uz ovih par saveta, svaki tata će moći lako da se uključi u krug te intime. Mama će tako dobiti priliku da malo predahne, a tata priliku da se zbliži sa bebom.

Tate se često osećaju isključeno u toku dojenja, jer taj vremenski okvir vide kao specijalno vreme mame i bebe. Međutim, uz ovih par saveta, svaki tata će moći lako da se uključi u krug te intime. Mama će tako dobiti priliku da malo predahne, a tata priliku da se zbliži sa bebom.

Evo šta da radite (po savetima iskusnijih tata):

Ustanite i vi

Kada se mama probudi u toku noći na zahtev bebe, ustanite i vi – pitajte da li joj treba pomoć, pa makar to bilo i da joj donesete čašu vode. Sva je prilika da joj pomoć neće biti potrebna, ali vi prosto budite tu.

Ako mama koristi pumpicu, zamolite je da vi nahranite bebu

Kada se beba rodi, mame instinktivno preuzimaju sve na sebe u toj meri da će pregoreti od truda da ugode svima. Nekad ćete morati da je naterate i ubedite da se odmori od brige za bebom, jer ste vi tu i znate šta treba da radite. Ipak ste učili od najboljih.

Nikada ne ograničavajte vreme koje mami treba za podoj

Podoj nije samo puka ishrana bebe. To je vreme kada se mama povezuje sa bebom. Takođe, to nije vreme koje treba da se ograniči, zato što možda smatrate da traje predugo, prenose detinjarije. Pustite da se mama i beba zajedno prepuste jedno drugom.

Budite strpljivi

U prvim nedeljama vam se može učiniti da iako je uzbudljivo vi ipak ne možete puno da pomognete. Međutim, važno je da se ne udaljite, strpljivo sačekajte da se mama i beba povežu i budite sigurni da vaše vreme dolazi svakoga dana sve više.

Uzmite “porodiljsko za tate” ako možete!

Naš zakon o radu očevima dozvoljava mogućnost da koriste odsustvo radi nege deteta tek kada dete navrši tri meseca. Porodiljsko odsustvo, koje traje od rođenja do prvog tromesečja, može da koristi samo majka. Da bi očevi mogli da iskoriste ovo zakonsko pravo i ostanu sa detetom do njegovog prvog rođendana, oba roditelja moraju da budu u stalnom radnom odnosu.

Tako da, ukoliko imate ovo pravo, obavezno ga iskoristite. Možda ćete reći da vi morate da radite i zaradite, ali kao i za sve velike stvari u životu, ne postoji dugme za ponovno puštanje i ponovno iskustvo – zato samo napred – novac će doći, a vi ćete provesti prve momente sa vašom bebom u potpunosti.

Sidebar