Skip to content

Savjetnik Ureda predsjednika Ukrajine napisao pismo ostavke

Savjetnik Ureda predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Aleksej Arestovich, rekao je da je napisao pismo ostavke.

O tome je 17. januara napisao na svom Facebooku, prilažući izjavu upućenu Andriji Yermaku šefu Ureda ukrajinskog predsjednika da potvrdi svoje riječi.

“Napisao sam ostavku. Želim dati primjer civiliziranog ponašanja: temeljna pogreška, znači dati ostavku”, objasnio je svoje postupke.

Podsjetimo, 14. januara navečer Arestovich je rekao da je ruski projektil pao na kuću u Dnjepru nakon što ga je oborila ukrajinska protuzračna obrana.

To je izazvalo skandal i demante iz vojnog zapovjedništva, gdje tvrde da je ruski projektil uletio izravno u stambenu zgradu i da nije zalutao, te da nemaju sisteme za obaranje X-22 projektila.

U početku je Arestovich nastavio inzistirati na svojoj verziji rekavši da je informaciju o padu dvije rakete dobio od bivšeg časnika PVE-a, koji je hodao ulicom u trenutku pogotka.

“Rekao mi je da je 100% čuo dvije eksplozije i da je prvu identificirao kao οperaciju protuzračne obrane. Do sada nije bio u zabludi. I bio je siguran da je projektil oboren”, kazao je Arestovich.

Istovremeno se pojavilo nekoliko videa među kojima se vidi udar na zgradu i drugi udar neposredno uz cestu, do 200 metara dalje.

Zračne snage Ukrajine opovrgle su bilo kakve izjave da su u mogućnosti oboriti ruske projektile X-22 iako su ranije postojala najmanje tri službena izvješća o obaranju projektila X-22.

Nakon što se počelo raspravljati o ovoj kontradikciji, govornik Zračnih snaga Jurij Ignat rekao je da su ta izvješća pogrešna i da Ukrajina nije oborila takve projektile.

Informacije pružene u službenim izvorima općenito su pouzdane, ali postoji nekoliko nepouzdanih publikacija o oborenim X-22 i S-300, to je činjenica”, priznao je Ignat.

Nakon izjave Alekseja Arestovicha, na njega se podigao val mržnje.

Kao rezultat toga, Arestovich je izjavio da “moskovske uši nisu toliko strašne kao ukrajinske gnjide“.

U međuvremenu, Vrhovna Rada je počela da prikuplja potpise za ostavku Arestovicha.

Sinoć, 16. januara Arestovich je priznao da je napravio grešku

Napravio sam ozbiljnu grešku uživo. Nije važno iz kojeg razloga je to publika čula, ali od sada ću biti stroži prema informacijama koje iznosim. Iskreno se izvinjavam žrtνama i njihovim porodicama, stanovnicima Dnjepra i svima koji su duboko povrijeđeni mojom preuranjenom pogrešnom verzijom razloga ruskog raketnog udara na stambenu zgradu”, napisao je Arestovich.

Istovremeno je poručio da “nivo mržnje” prema njemu “nije usporediv sa posljedicama greške u eteru”, iako, prema njegovom mišljenju, “nije donio nikakve reputacione ili pravne posljedice za Ukrajinu.

Nakon svega, Arestovich je jutros, 17. januara, napisao ostavku.