Skip to content

Savjetnik Zelenskog: ‘Napali su nas s više od 120 raketa’

Ujutro 29. decembra Rusija je izvela veliki raketni napad na Ukrajinu. Lansirane su krstareće rakete zračnog i pomorskog baziranja. Eksplozije su se čule u regijama Kijev, Sumy, Poltava, Lavov, Ivano-Frankivskoj, Harkov, Mikolajiv, Odesa i Zaporizhzhia. Područne vojne uprave izvijestile su o radu PZO-a.

Prema riječima savjetnika šefa Ureda predsjednika Mykhila Podolyaka, Ruska Federacija lansirala je više od 120 projektila iznad Ukrajine.

Prema Oružanim snagama, prema preliminarnim podacima, Ruska Federacija ispalila 69 projektila, od kojih je 54 oborila ukrajinska vojska.

Razlika u brojevima ukrajinskog savjetnika i oružanih snaga je vjerovatno taj da je Podolyak sabrao napade i tokom noći.

Snage protuzračne obrane oborile su oko 16 ruskih projektila iznad Kijeva. To je najavio gradonačelnik glavnog grada Vitaliy Klitschko. 40% grada je ostalo bez struje.

Dolazak Kalibr rakete u kijevskoj regiji

Krhotine oborenih raketa oštetile su tri privatne kuće u okrugu Darnytsia. Žrtava nema, ali ima razaranja objekata u kijevskoj regiji, piše Suspilne. Napad je trajao 5 sati.

Odesa jutros

Ranije su se čule brojne eksplozije u regiji Odesa, grad je ostao bez struje i vode. Prema riječima šefa OVA Odesa Serhii Bratchuk, snage protuzračne obrane uništile su 21 projektil iznad Odese.

U Lavovu je zbog ruskog raketnog napada 90% ostalo bez struje, rekao je gradonačelnik Andrij Sadovi .

Nastupila su izvanredna isključenja struje u Donjeckoj regiji. O tome je javnost izvijestila tiskovna služba DTEK Donetsk Electric Grids.

Zaporožje i Zaporoška regija su doživjeli prekide u opskrbi električnom energijom zbog masivnih raketnih napada.

“Čekamo dodatne informacije od energetskih stručnjaka. Tramvaji i trolejbusi ne voze u gradu. Mogući su prekidi u opskrbi vodom. Prebacujemo na rad dizel generatora na objektima kritične infrastrukture”, napisao je Sadovy u Telegramu.

Tijekom noći napadale bespilotne letjelice

Kasno 28. decembra Harkov je napadnut masovnim napadom bespilotnih letjelica kamikaza. Iznad Harkova pušteno je ukupno 13 dronova. Njih 11 oborile su snage protuzračne obrane. Postoji šteta na kritičnoj infrastrukturi grada. Bez žrtava.

Eksplozija u Harkovu nakon napada bespilotne letjelice

Regija Dnjepropetrovsk: dronovi kamikaze i teško topništvo napali su noću.

Ruska vojska nastavlja napredovati u smjeru Bakhmuta i Avdiiva. Pokušavajući poboljšati taktičku poziciju u pravcu Lyman, piše Suspilne.